Polgármesteri utasításra irtották ki a védett fűzfői erdőt

Polgármesteri utasításra irtották ki a védett fűzfői erdőt

2019. március 10. - 06:49

 

Útban volt, mert a helyén építkezés előkészítése zajlik, várhatóan lakó- és vendéglátóegységeket húznak fel a helyén.

Forrás: 24.hu

Hatalmas csonkokat hátrahagyva, rohamtempóban vágták ki Balatonfűzfőn a strand melletti területet borító ősfás erdőrészt – írja a 24.hu.

A lap információi szerint a több ezer négyzetméteres területnek az elmúlt napokban egy szemlátomást amatőr favágókommandó eshetett neki. Az irtást végzők a balatonfűzfői polgármester, Marton Béla megbízására hivatkoztak, amikor a környék lakói kérdőre vonták őket.

A brutális erdőirtásról számos fotó jelent meg a település Facebook-fórumán. A polgármester egy Facebook-posztban igyekezett hűteni a kedélyeket. Marton azt állította, hogy „a terület 30 éve beépítésre szánt terület, így is lett értékesítve, a rendezési terv évtizedek óta ezt is tartalmazta, csak az elmúlt 30 évben nem volt gondozva. E terület beépíthetőségét eddig senki nem kifogásolta egyetlen rendezési tervi munkafázisban sem az elmúlt 30 évben".

A polgármester facebookos bejegyzése szerint az erdő útban volt, mert a területen „építkezés előkészítése zajlik”, várhatóan lakó- és vendéglátóegységeket húznak fel rá, a partszakasz ugyanis nem alkalmas kikötő vagy strand építésére.

A 24.hu-nak egy fűzfői nyaralótulajdonos elmondta, kikérte a Veszprém Járási Kormányhivatal természet- és környezetvédelmi főosztályának állásfoglalását a területtel kapcsolatban a Marton nyomására korábban meghozott önkormányzati döntések miatt.

Az alig egy hónapja kiadott hivatalos állásfoglalás szerint azokra a helyrajzi számokra, ahol az erdőterület volt, jelenleg is Natura 2000-es természetvédelmi védettség vonatkozik.

via magyarnarancs.hu