Hirdetés

Petíció: A veszprémi Hunyadi János utca kétirányúvá tételéről

Petíció: A veszprémi Hunyadi János utca kétirányúvá tételéről

2020. december 15. - 15:23
1 komment

 

Veszprémi lakosok indítottak petíciót a Hunyady utca kétirányúvá tételéről:

A veszprémi Hunyadi János utcát 2020. december 1-jei kezdettel egyirányúvá változtatta - a Füredi út felől a Dugovics utca felé - a Városüzemeltetési Iroda, miután Kovács Áron Zoltán önkormányzati képviselő - aki egyébként saját bevallása szerint nem ért egyet maradéktalanul az intézkedéssel - lakossági megkeresésre találkozót kezdeményezett a Hunyadi utcai lakosok egy csoportja és Porga Gyula polgármester között. A Kovács Áron Zoltán képviselőnek az intézkedésről feltett kérdéseink és az általa adott válaszok alapján az alábbiakban ismertetjük a helyzetet.

Petíció oldal

Hirdetés

A veszprémi Hunyadi János utcát 2020. december 1-jei kezdettel egyirányúvá változtatta - a Füredi út felől a Dugovics utca felé - a Városüzemeltetési Iroda, miután Kovács Áron Zoltán önkormányzati képviselő - aki egyébként saját bevallása szerint nem ért egyet maradéktalanul az intézkedéssel - lakossági megkeresésre találkozót kezdeményezett a Hunyadi utcai lakosok egy csoportja és Porga Gyula polgármester között. A Kovács Áron Zoltán képviselőnek az intézkedésről feltett kérdéseink és az általa adott válaszok alapján az alábbiakban ismertetjük a helyzetet.

 • A Hunyadi utcai lakosok az átmenő forgalom és az ismétlődő balesetveszélyes helyzetek csökkentését kívánták elérni az önkormányzati képrviselőnek eljuttatott kérésükkel. Míg az átmenő forgalom megnövekedésével nehéz vitatkozni, hisz a környék gyakorlatilag minden utcájának - például a Paál László utca, a Dugovics utca, a Kisfaludy Sándor utca, a Zrínyi Miklós utca - forgalma jelentősen nőtt, a balesetveszélyt a Hunyadi utcában elsősorban az alsó szakaszon lakók rendszeresen az utca mindkét oldalán leparkolt járművei okozták. A lakók tehát egy saját maguk által okozott helyzetre vártak megoldást az önkormányzattól ahelyett, hogy családi házaik és sorházaik udvarán vagy garázsaikban parkolták volna le járműveiket, holott ilyen lehetősége mindannyiuknak van. A 21. században egy megyeszékhelyen amúgy is meglehetősen furcsa, ha a városban lakók szinte falusi szintű közlekedési terhelés után áhítoznak.
 • A döntés pozitív és negatív következményei nincsenek egyensúlyban. Az előbbiek mindössze 8-10 család számára teszik lehetővé azt, hogy kényelmesen, a házuk előtt parkolhassanak a korábban nagy forgalmú utcán. Az utóbbiak emberek százait, de akár ezreit is érintik: az Egry városrész lakói ezentúl képtelenek a Füredi utat ezen az útvonalon megközelíteni, és a már eddig is nagy forgalmú Stadion utcai lámpás kereszteződések forgalmát növelik; a környező településekről és Veszprém más részeiből gyermeküket autóval az Egry Úti Óvodába vagy a Botev Iskolába hordó szülők százai kénytelenek ugyanezt tenni, ami jelentős kerülőt és nagyobb időveszteséget jelent számukra. Tíz család, azaz körülbelül negyven ember jogosnak vélt kényelméért tehát a város vezetése szerint érdemes százaknak-ezreknek jelentős kényelmetlenségét okozni.
 • A lakók követelésének irrealitása mellett további probléma az intézkedés előkészítetlensége. Kovács Áron Zoltán képviselő elmondása szerint hatástanulmány nem készült, így nyilván felmérés vagy forgalomszámlálás sem történt, illetve baleseti statisztikát nem hasonlítottak össze más, hasonló adottságú helyek mutatóival. Ennélfogva nyugodtan nevezhetjük az intézkedést megalapozatlannak és ötletszerűnek - ha nagyvárosiasan fogalmaznánk, azt mondhatnánk, hogy a polgármester néhány lakónak bemondásra elhitte, amit azok mondtak, és tetteinek következményeit semmilyen mértékben fel nem mérve mindjárt intézkedett is, holott ilyen esetben szükséges lett volna a döntés által közvetlenül érintetteket, a környék más utcáiban lakókat is megkérdezni legalább egy lakossági fórum - járvány esetén akár online fórum - megszervezésével.
 • Az előkészítetlenségből fakadóan nyilván azt sem mérhették fel a döntés-előkészítők és döntéshozók, hogy az átterelt forgalom milyen módon és mennyire növeli meg az amúgy is túlterhelt Füredi út, Stadion utca, Dugovics utca, illetve ezek lámpás kereszteződéseinek amúgy is jelentős forgalmát. Mindezt akkor, amikor éppen ezek az utcák vezetik el az átterelt Almádi út bejövő és kimenő forgalmát. Egy, a Hunyadi János utcához hasonlóan nagy forgalmat lebonyolító utca lezárása még ilyen építkezések hiányában is jelentős terhet róna a környék többi utcájára, így viszont nyilván még jobban megnövekszik a forgalmi terhelés. Ahelyett tehát, hogy az utca áteresztőképességét növelné az önkormányzat azzal, hogy kijavíttatja az arra évek óta rászoruló burkolatot a Hunyadi utca alsó szakaszán, illetve megtiltja az utcán parkolást és megállást, épp ennek ellenkezőjét teszi - gyakorlatilag ahelyett, hogy eloltaná a tüzet, inkább még olajat is önt az egyre nagyobb lángokra.
 • Végül, de nem utolsósorban, az intézkedésről előzetesen nem adott ki tájékoztatást az önkormányzat, csak az intézkedés után egy héttel és csak a környéken lakók és a közlekedők felháborodása után jelentettek meg közleményt 2020. december 8-án. Az első héten tehát nyilván sokan kanyarodtak be megszokásból a Dugovics utcáról a Hunyadi utca alsó szakaszába, és így közlekedési szabályt sértettek. Tudomásunk nincs bírságolásról, de kizárni sem lehet azt, hogy esetleg történt ilyen.

Összefoglalva elmondható, hogy egy keveseknek kedvező, ám sokaknak rendkívüli kellemetlenséget okozó, előkészítetlen, szakmaiatlan, ad hoc, ennélfogva antidemokratikus döntés született, amelyről előzetesen még csak nem is tájékoztatták az érintetteket.

A fentiek miatt  kérjük, hogy 2020. december 20-ig történő aláírásával  támogassa a következőket:

 1. Kérjük, hogy Porga Gyula polgármester utasítsa a Városüzemeltetési Irodát a Hunyadi János utca teljes hosszán a kétirányú közlekedési rend visszaállítására.
 2. Kérjük, hogy a közlekedési helyzet javítása érdekében a Hunyadi János utca érintett szakaszán újítsák meg az útburkolatot és a burkolati jeleket.
 3. Kérjük, hogy a közlekedési helyzet javítása és a balesetveszély csökkentése érdekében a Hunyadi János utca érintett szakaszán 'Megállni tilos' táblák kihelyezésével tiltsák meg az utcán történő parkolást.
 4. Kérjük, hogy a jövőbeni hasonló döntések előtt készítsenek hatástanulmányt, hogy a lehető legoptimálisabb döntés születhessen meg.
 5. Kérjük, hogy a jövőbeni hasonló döntések előtt szélesebb körű, nyilvános egyeztetést folytassanak le, akár lakossági fórum keretében.

Fontos, hogy az aláírását a change.org oldalról kapott email olvasása után megerősítse!

A petíciót és az aláírásokat eljuttatjuk Kovács Áron Zoltán képviselő úrnak és Porga Gyula polgármester úrnak, és figyelemmel kísérjük az ügyben tett intézkedéseiket.

A petíció itt érhető el.


 

1 komment

A fiamat 12.03 án büntették meg a rendőrök 30.000 ftra+ 4 büntető pont a Hunyadi utcában. A rendőrök a Gátfő utcánál vártak! Szerintem több autóst is megbüntettek! Megjegyzem, hogy a Kisfaludy és a Dugovics u közötti Hunyadi utcai szakasz végén semmilyen változásra felhívó táblát nem helyeztek el, csak a túloldalra egy behajtani tilosat.Így nem csoda, hogy sokan nem veszik észre!

Új hozzászólás

Plain text

 • A HTML jelölők használata nem megengedett.
 • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások