Hirdetés

Petíció a családi pótlék megduplázásáért

Petíció a családi pótlék megduplázásáért

2020. október 04. - 07:49
0 komment

 

Az Esély Labor Méltó Megélhetés munkacsoportja évek óta küzd a családi pótlék emeléséért, idén nyáron pedig egy online petíciót is elindítottak, amelyet eddig 37 ezren írtak alá. A vírus nyomán egyre jobban elhatalmasodó társadalmi és gazdasági krízis legjobb kezelési módszere ugyanis szerintük a minden gyermekes családot elérő családi pótlék megduplázása lenne.

Illusztráció: pixabay.com

Hirdetés

A családi pótlék összege 12 éve nem emelkedett, pedig jócskán voltak társadalmi krízisek, infláció és gazdasági megtorpanások is az elmúlt években. Míg egy kiló kenyér ára 12 év alatt nagyjából a duplájára nőt, addig a havi 15 ezer forint körüli összeg nem változott. Pedig számos társadalmi megmozdulás követelte, ráadásul a kormány részéről is voltak olyan elszólások, amelyek azt sugallták, hogy szándékukban áll a támogatás összegének a megtöbbszörözése.

Ezért índított online petíciót az Esély Labor Méltó Megélhetés munkacsoportja, amelyet itt lehet aláírni. 

Az időzítés és a téma érzékenysége nem véletlen: a járványhelyzetben rengetegen veszítették el a munkájukat, kerültek kilátástalan helyzetbe egyik pillanatról a másikra, miközben a családok kiadási költségei is megnövekedtek. Kialakulni látszik ráadásul egy különösen szomorú jelenség: az úgynevezett dolgozói szegénység csoportjába tartozó családok köre. Ők azok, akik a munkaerő-piaci helyzetükhöz mérten aktívak, mégsem elég a havi jövedelmük a méltó megélhetéshez.

Ha tavasszal és nyáron a családok nehéz helyzetben voltak, akkor feltételezhetjük, hogy ősszel és télen a hidegebb idő beköszöntével óriási krízisbe kerülhetnek. A társadalmi és gazdasági válság kezelésére pedig a legkézenfekvőbb eszköz a családi pótlék megduplázása lenne, ami célzottan és azonnal minden gyermekes családot elérne – közölték.

Ezért is fordult a munkacsoport már másodjára nyílt levélben a döntéshozókhoz – Novák Katalinhoz és Kásler Miklóshoz –, amiben a családi pótlék emelését kérték. Az Emmi illetékesei válaszukban azt írták, hogy a munkaalapú támogatásban hisznek, de konkrétumot nem mondtak a pótlékot illetően, úgyhogy újabb nyílt levelet írtak nekik. A munkacsoport ezen kívül egy levélírós és videós kampányt indított az aHanggal együttműködve. Az akcióval az érintett családok hangjait akarják felerősíteni: a petíciót aláírók ugyanis egy erre kialakított felületen levelet küldhetnek a frissen családokért felelős miniszternek kinevezett Novák Katalinnak, és videót is feltölthetnek, amelyben egy percben elmondhatják, hogy konkrétan miért lenne létfontosságú számukra a családi pótlék összegének megduplázása.

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások