Hirdetés

Perrel próbálják levetetni a Natura 2000-es védettséget a kiirtott fűzfői erdőről

Perrel próbálják levetetni a Natura 2000-es védettséget a kiirtott fűzfői erdőről

2020. május 22. - 13:50

 

Továbbra is furcsa kanyarokat vesz a balatonfűzfői Natura 2000-es terület erdőirtásának története, írja a 24.hu.

Az erdő a tavalyi fairtás után. Forrás: 24.hu

Hirdetés

A fűzfői sétány mentén elterülő vízparti erdő jelentős részét letarolták Marton Béla korábbi polgármester engedélyével a múlt év elején, miután az októberben leváltott független polgármester fia, Marton András ide álmodott meg egy strandröplabdapályát. Marton Béla sokáig azt állította, családjának semmi köze a strandröplabda-beruházáshoz, de aztán kiderült, hogy a címük ott virít a taoszerződésen.

Az erdő Natura 2000-es oltalom alatt állt, de a természetvédelmi védettség tényét a polgármester minden fórumon tagadta, míg végül a kormányhivatal másodfokon is kimondta, hogy a fakivágások természetvédelmi területen történtek. Patthelyzet állt elő, mivel erdő már, strandröplabdapálya még nincs a vízparton.

Az októberi önkormányzati választáson Szanyi Szilvia kapta a legtöbb szavazatot Balatonfűzfőn, de a képviselő-testületben kisebbségbe került a Marton Bélát is soraiban tudó ellenzékkel szemben. Amelynek szavazataival nemrég utasították a polgármestert, hogy alkalmazzon egy ügyvédet, aki köteles az állammal szemben azt képviselni, hogy töröljék a nyilvántartásból a 3000 ezer négyzetméteres lepusztított terület Natura 2000-es védettségét. 

Martonék még tavaly közigazgatási pert kezdeményeztek az állam ellen a Natura 2000-es védettség megszüntetése érdekében. Ezt örökölte meg Szanyi Szilvia, aki kénytelen továbbvinni az ügyet. Az új polgármester a februári testületi ülésen rá is kérdezett: lehet-e kötelezni egy olyan ügyben ügyvédet, ami törvénytelen? A jegyző erre azt válaszolta: hogy „mi törvénytelen, azt a bíróság hivatott eldönteni, hiszen ezért van a per”. Az önkormányzat eredeti álláspontja ugyanis az volt, hogy a kormányhivatal járt el törvénytelenül a korábbi ügyekben.

Szanyi Szilvia a 24.hu kérdésére elmondta, a képviselő-testület utasításának megfelelően felfogadott egy ügyvédet. 

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


 
Hirdetés

Friss hozzászólások