Hirdetés

A parlamenti hagyományt felrúgva szúrt ki a Fidesz a Jobbikkal

A parlamenti hagyományt felrúgva szúrt ki a Fidesz a Jobbikkal

2020. június 30. - 06:33
0 komment

 

A magyar Országgyűlésben az a szokás, hogy pártok különféle parlamenti tisztségekre vonatkozó javaslatait pártállástól függetlenül megszavazzák a képviselők. Ezért van például, hogy a háznak vannak ellenzéki alelnökei is, hiszen ezt a kormánytöbbség akár meg is akadályozhatná.

Brenner Koloman. Forrás: Facebook

Hirdetés

Ahogy hétfőn gyakorlatilag meg is akadályozta, amikor a tisztségről nemrégiben lemondó – s a Jobbikból egyúttal kilépő – Sneider Tamás helyére a jobbikos Brenner Kolomant próbálta megválasztani alelnöknek a parlament, írja a 24.hu. Ez azonban határozatképtelenség miatt nem sikerült, két nekifutásra sem, mert bár 39 fideszes képviselő megszavazta Brenner kinevezését, 61 szintén jelen lévő fideszes egyszerűen nem szavazott, így nem lett meg a megválasztáshoz szükséges száz szavazat.

Kocsis Máté, a Fidesz-frakcióvezetője szerint azonban ez nem az ő hibájuk.

„A Házbizottság ülésén annyit ígértünk a baloldalnak, hogy biztosítjuk a megválasztáshoz szükséges szavazatszámot. Ez meg is történt: 55 igen szavazatot adtunk le (a KDNP-vel együtt – a szerk.), ők viszont csak 42-t, pedig 65-en vannak. Nem jött be szavazni például Vadai, Gyurcsány, Hadházy, Tordai, Szél Bernadett, Rig Lajos, Tóth Bertalan, és még sokan mások. Így lett a 100 szavazat helyett csak 97, ami kevés.

Ha Gyurcsány nem csak csicskának használná a Jobbikot, és ha a többi baloldali mondjuk bejönne legalább a szavazásokra, akkor nem állt volna elő a mostani helyzet

– írta Kocsis a Facebookon, ám arra nem tért ki, miért nem szavaztak a jelen lévő fideszes képviselők.

A szintén jobbikos Steinmetz Ádámot és Gyüre Csabát ugyanakkor megszavazta jegyzőnek az Országgyűlés, amelynek jobbikos alelnöke így viszont egyelőre nincsen, annak ellenére sem, hogy a fogyatkozó Jobbik-frakció még mindig a legnépesebb ellenzéki képviselőcsoport. A következő ülésen a parlament vélhetően újra megkísérli a szavazást Brenner megválasztásáról.

Később a Jobbik kiadott az ügyről egy közleményt, amelyben a Fideszt hibáztatja. Ezt írják:

„A Fidesz ma megnevezte a legnagyobb politikai ellenfelét a parlament alelnökéről szóló szavazáson, és nem választotta meg a Jobbik képviselőjét, Brenner Kolomant. (…) A politikus megválasztását a magyar parlamentarizmus eddigi történetében példátlan és kicsinyes módon utasították el. A kormánypártok nyilvánvalóan azzal fognak majd védekezni, hogy a hiányzó ellenzéki képviselők szavazata kellett volna a jobbikos politikus megválasztásához. Ugyanakkor hétfőn mégis az összes olyan tisztségviselőt meg tudták választani – mind kormánypárti, mind pedig ellenzéki oldalról –, akikről csak szavazniuk kellett. Egyetlenegy kivétel volt: a jobbikos alelnökjelölt. Brenner Koloman habilitált egyetemi docens, soproni születésű nyelvész, volt egyetemi vezető, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületének a tagja. Felelős értelmiségiként azért lépett politikai pályára a néppárti Jobbikban, hogy a Fidesz egypárti túlhatalmával szemben kiálljon az oktatás szabadsága és az egyetemek autonómiája mellett.”

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások