Hirdetés

A paksi bővítést is kiszervezné az állam alól a kormány

A paksi bővítést is kiszervezné az állam alól a kormány

2021. május 13. - 07:50
0 komment

 

A 444 vette észre ezt a módosítócsomagot.

MTI / Koszticsák Szilárd

Hirdetés

Éjjel nyújtott be a kormány ismét egy fajsúlyos törvénytervezetet a parlamentnek. A módosítócsomag szerint átalakulna a paksi bővítés felügyelete. Az Országos Atomenergia Hivatal 2022-től kikerülne a kormány fennhatósága alól, és önálló szabályozó szervként folytatná működését. Az atomenergiáról szóló törvényt is módosítanák, eltűnne belőle a következő mondat: "az atomenergia biztonságos alkalmazásának irányítása és felügyelete a Kormány feladata".

Az új hivatal vezetőjét kilenc évre nevezné ki a miniszterelnök, akit egy alkalommal újraválaszthatnának. Nem előzné meg a kiválasztást pályázat, csak a felsőfokú végzettség, atomenergia témájávan szerzett jártasság és közigazgatási vezetői gyakorlatra volna szükség. A kinevezést követően leválthatatlanná válna a hivatalvezető a kilenc évre szóló mandátum alatt.

Az atomenergia hivatal az egyik legfontosabb engedélyező hatóság a paksi bővítés kivitelezésével kapcsolatban. Egy enyhe konfliktus már kialakult korábban közte és a kormány között. A hivatalt vezető Fichtinger Gyula kockázatosnak tartotta a Roszatom tervét, hogy a földmunkákat a magyar engedélyező hatóságok széleskörű vizsgálata előtt elkezdte volna. Süli János atomminiszter azért támogatta volna a gyorsabb kezdést, hogy még ő ejthesse meg az első kapavágást. A konfliktus után nem sokkal Fichtinger váratlanul lemondott, új vezető azóta sincs a hivatal élén.

Via 444


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások