Hirdetés

Oroszországban büntetnék azokat, akik rosszat mondanak az államról vagy a kormányról

Oroszországban büntetnék azokat, akik rosszat mondanak az államról vagy a kormányról

2019. március 07. - 15:58

 

Az orosz parlament alsóháza jóváhagyta azt a törvényt, amely hatályba lépése esetén letilthat majd olyan honlapokat, amelyek a hatalom szerint „hamis híreket" osztanak meg, illetve büntethetőek lesznek azok a honlapok, amelyek megsértik a hatóságokat, az állami szimbólumokat, illetve bármit, ami a törvényhozók szerint az orosz társadalom fogalma alá esik – írja a 444.hu. 

Vlagyimir Putyin. Forrás: wikimedia

Hirdetés

A törvényjavaslatnak az elfogadásához még át kell mennie a parlament felsőházán, utána pedig majd Vlagyimir Putyin írhatja alá. 

A javaslatnak sok kritikusa akadt, akik szerint ez csak egy eszközt fog adni a hatóságok kezébe, hogy letiltsanak olyan honlapokat, melyeken a hatalommal szemben kritikus hangok jelennek meg. 

A 'fake news' törvény néven emlegetett módosítást az alsóházban 322 képviselő támogatta, és 78 képviselő szavazott ellene. 

A törvényjavaslat az állami médiahatóságot és cenzort ruházza fel azzal a joggal, hogy eldöntsék, mi számít hamis hírnek. Aki pedig ilyen hírt fog közzétenni, azt magánszemélyként maximum 100 ezer rubelre, azaz mintegy 420 ezer forintra, köztisztviselőként 200 ezer rubelre, azaz 840 ezer forintra, míg vállalatonként félmillió rubelre, azaz több mint 2,1 millió forintra büntethetik. 

Az állami médiahatóság ezen kívül egy általuk kamu hírként megítélt hír esetében felszólíthatja a közzétevő oldalt, hogy távolítsák el onnan, és ha ez azonnal megtörténik, akkor elmaradhat az oldal letiltása. 

Azok pedig, akik megsértenek egy állami tisztviselőt, intézményt, kormányügynökséget vagy államot, zászlót, akár 100 ezer rubelt (420 ezer forint) is fizethetnek, visszaesőként pedig 200 ezer rubelt és akár 15 nap letöltendő büntetést is kaphatnak. 

444.hu


 
Hirdetés

Friss hozzászólások