Hirdetés

Orbán Viktor: A XXI. század Ázsiáé lesz

Orbán Viktor: A XXI. század Ázsiáé lesz

2021. szeptember 10. - 07:00
0 komment

 

"Kelet és Kína felemelkedésében nincs semmi rendkívüli, az a logikus, hogy a világgazdaság centruma keleten van, és az, hogy a XXI. század Ázsia százada lesz, nincs semmi meglepő" - mondta Orbán Viktor a Mathias Corvinus Collegium évnyitóján.

Facebook fotó

Hirdetés

Orbán Viktor beszédett tartott a közvagyonnal kibélelt Mathias Corvinus Collegium évnyitóján, Nyugat és Kelet különbségéről és a magyar feladatáról. Megszólalását azzal kezdte, hogy örömét fejezte ki a meghívás miatt, mert embert próbáló idők előtt állunk a miniszterelnök szerint, ahol nagy felelősség esik a fiatalok vállára.

Beszédének alaptézisét Niall Ferguson brit történész könyvére építette, aki egy fontos kérdést megértetett vele a most zajló világpolitikai folyamatokból. A Nyugat és a többiek című alkotása rávilágított számára arra, hogy "Kelet és Kína felemelkedésében nincs semmi rendkívüli, az a logikus, hogy a világgazdaság centruma keleten van, és az, hogy a XXI. század Ázsia százada lesz, nincs semmi meglepő". Természetes következmény az is, hogy ez rossz hatással van Európára és az USA-ra. Sokkal inkább kérdés azonban az Orbán meglátása szerint, hogy eddig, az elmúlt 400 évben hogyan diktálhatta az iramot a Nyugat.

Ferguson könyvében erre azt a választ adta, hogy a kivételesség- és a küldetéstudat hajtotta előre civilizációnkat, amely inspirációt és önbizalmat adott a Nyugatnak. Úgy vélték, "a nyugati embernek feladata van a világgal, és cselekednie kell azért, hogy ezt beteljesítse". Ennek spirituális alapját a kereszténység adja - véli a miniszterelnök és a könyv szerzője. Szintén egybecsengve Fergusonnal Orbán azt állította, hogy a nyugati társadalmakat egyre inkább apokaliptikus hangulat jellemzi. Ezt tetézi az érkező muszlim áradat és Ázsia felemelkedése: „Úgy tűnik, a Nyugat nem képes adekvát politikai válaszokat adni erre a problémára”.

Via hvg.hu

 


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások