Hirdetés

Orbán Viktor összehozná a lengyel és az olasz jobboldalt

Orbán Viktor összehozná a lengyel és az olasz jobboldalt

2021. március 30. - 16:09
0 komment

 

Kovács Zoltán kormányszóvivő a Twitter jelentette be a szándékot.

MTI / Koszticsák Szilárd

Hirdetés

Kovács Zoltán kormányszóvivő a Twitteren bejelentette, hogy csütörtökön Matteo Salvini, a szélsőjobboldali olasz Liga elnöke, és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, aki a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) politikusa Budapestre látogat, hogy tanácskozást folytassanak Orbán Viktor miniszterelnökkel. Kovács megosztotta azt is, hogy a téma az európai együttműködés lesz.

Az apropót az adhatja, hogy a Fidesz márciusban kilépett az Európai Néppártból. Delegációja függetlenként vesz részt az Európai Parlament munkájában, feltehetően azonban nem szeretne pártcsalád nélkül maradni. A Néppártnak hátat fordítva két jobboldali frakció maradt, amely szóba jöhetne a Fidesz számára. Az egyik Konzervatívok és Reformerek (ECR), ahol a legnagyobb szövetséges, lengyel PiS politizál, a másik pedig az Identitás és Demokrácia (ID), ahol Salvini-féle Liga. Az utóbbiban viszont ott ül a német szélsőjobb pártja, az AfD is, amellyel ha a Fidesz szorosabb szövetségre lépne, az érkenyen érintené a CDU-val való kapcsolatot. (Egyébként ideológiailag nagyon közel áll hozzá.)

Az ECR egy hagyományosabb nacionalista-piacpárti jobboldali párt, míg az ID protekcionistább, az állami szerepvállalásnak nagyobb teret engedő, populista jobboldali párt. A legjelentősebb különbség mégis talán az oroszokhoz való viszony. A lengyelek közismerten oroszellenesek, ez azonban az ID frakcióról nem mondható el. Feltehetően a Fidesz szeretné kibékíteni ezt a két politikai közösséget, esetleg a kettőből a fenti két pártot kiszakítva egy újat hozna létre.

A 444 cikke nyomán.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások