Hirdetés

Orbán szlovén barátja a szlovén közmédiát sanyargatja

Orbán szlovén barátja a szlovén közmédiát sanyargatja

2021. szeptember 21. - 14:09
0 komment

 

A közmédia finanszírozását lehetetlenítenék el, és az újságíróik ellen személyesen indult lejáratás.

MTI / Benko Vivien Cher

Hirdetés

Janez Janša szlovén miniszterelnök 2020 decembere óta visel hadat a szlovén közmédiával. Onnantól igyekeznek törvénybe foglalni a közmédia lehető legszorosabb függését az államhatalomhoz. A Euronews most arról írt, hogy közvetlenül még Orbánnak is szerep jutott abban, hogy az STA, a szlovén közszolgálati médium most a csőd szélére sodorták.

Az állami finanszírozás felfüggesztését ugyanis annak ürügyén rendelte el a kormány, hogy az a "kelleténél" rövidebben tudósított Orbán Viktor 2020 októberében tett szlovéniai látogatásáról. Janša akkoriban a "nemzet szégyenének" nevezte a közmédiát. Az STA évi 4 millió euróból (kb. 1,4 milliárd forintból) működik. Ezt eredetileg évente megújított szerződéssel kapják meg, de most ezt arra akarják módosítani, hogy az állam részéről havonta történjen meg a felülvizsgálata annak, hogy kellően közszolgálatiként működött-e a finanszírozáshoz a hírügynökség.

Jelen helyzetben az STA a csőd szélére került. Felélték azt a nagy adományt, amelyet a megmaradásáért tavasszal gyűjtöttek. "Már csak a bérkifizetésre futja" - idézte az Euronews a közmédia főszerkesztőjét. További ijesztő jelenség az, hogy a médiumban dolgozók maguk is öncenzúrába fogtak, a kormányfő ugyanis egyesével járatja le a sajtóorgánum dolgozóit.

Via 444


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások