Hirdetés

Orbán harcban áll saját állampolgáraival

Orbán harcban áll saját állampolgáraival

2021. július 19. - 07:30
0 komment

 

Izraeli kémszoftverrel figyeltet meg az Orbán-kormány ellenzéki szereplőket és újságírókat.

Facebook fotó

Hirdetés

A most már a Telexen megjelenő Direkt36 részletes tényfeltáró cikkben számol be arról, hogy az Orbán-kormány egy izraeli kémfegyvert vetett be saját állampolgárai ellen. 2018 év eleje óta több mint 300 magyarországi célpont ellen használták fel.

A botrányra 17 szerkesztőség, köztük olyan rangos lapok mint a Washington Post, a Guardian, a Süddeutsche Zeitung, a Die Zeit és a Le Monde, folytatott nemzetközi nyomozást, amelyet a Forbidden Stories névre hallgató oknyomozó újságírói közösség vezetett. Segítette őket az Amnesty International jogvédó szervezet, amelynek köszönhetően hozzájutottak az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogram adatbázisához. A világszerte 50 ezer telefonszámot a világ több mint 50 országából 2016-tól kezdve választották ki megfigyelési célból.

A közéjük tartozik több mint 300 ezer magyarországi célpont. A Pegasus nevű kémprogrammal megfigyeltek között sikerült beazonosítani eddig a Direkt36 két oknyomozó újságíróját, Dercsényi Dávid, a Hvg.hu korábbi munkatársát, valamint egy negyedik, neve elhallgatását kérő zsurnalisztát. Egy fotóst, aki egy amerikai tényfeltáróval dolgozott együtt. Varga Zoltánt, a Centrál Médiacsoport tulajdonosát, Chikán Attila közgazdászprofesszort. Simicska Lajos közvetlen bizalmasait. Egy korábbi, külföldi diákját a CEU-nak. Egy ellenzéki városvezetőt és egy tekintélyes ügyvédet is.

Az Orbán-kormány vélhetően azután kezdte el használni a kémprogramot, miután Czukor József egykori hírszerzőtiszt, Orbán Viktor egyik legközelebbi bizalmasa Benjamin Netanjahu akkori izraeli miniszterelnökkel erről 2018 februárjában megállapodtak. A Direkt36 a feltárt tényekkel kapcsolatban megkérdezte a kormányt, azonban érdemi válasz helyett annyit reagáltak, hogy "nincs tudomásunk a megkeresésben szereplő állítólagos adatgyűjtésről", továbbá hozzátették, hogy Magyarország „jogállam, és így minden egyén esetében mindig a hatályos jogszabályoknak megfelelően jár el”.

Via Telex


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások