Hirdetés

Orbán felszólította az Európai Bizottság elnökét, hogy rúgja ki a jogállamisági biztost

Orbán felszólította az Európai Bizottság elnökét, hogy rúgja ki a jogállamisági biztost

2020. szeptember 29. - 08:59
0 komment

 

Orbán Viktor miniszterelnök levelet írt Ursula Von Der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, amelyben felszólította, hogy váltsa le Vera Jourovát, a jogállamisági ügyekért is felelős biztost. Jourovát a cseh kormány delegálta a bizottságba.

Vera Jourová. Forrás: wikimedia

Hirdetés

Orbán Viktor szerint elfogadhatatlan, hogy a biztos a Spiegel című német hetilapnak egy szójátékkal lebetegezte a magyar rendszert, amikor azt mondta, hogy nem illiberális", hanem ill" (angolul beteg") demokráciát épít ki Orbán. Azt is mondta ugyanitt, hogy a magyar polgárok nincsenek abban a helyzetben, hogy önálló véleményt alkossanak".

Orbán Viktor szerint Vera Jourová ezzel megsértette a magyar embereket, és nem tartotta be az EU alapszerződésében előírt politikai semlegességet, amit a biztosoknak képviselniük kellene.  

Az EU-biztosnak a tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükséges" – áll Orbán levelében.

Aki tevékenységével megsérti a Szerződést, az nem lehet a jogállamiság és az európai értékek védelmezője. A biztos asszony kijelentései összeegyeztethetetlenek a bizottságban elfoglalt pozíciójával, ezért tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükséges. Amíg ez nem történik meg, addig a magyar kormány Vera Jourovával felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat" – tájékoztatta levelében Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökét. 

Hétfőn már Varga Judit igazságügyi miniszter is közölte, hogy szerinte Jourovának távoznia kell hivatalából. 

A magyar kormány akkor nyitott új frontot a bizottság ellen, amikor a jogállamisági feltételekről szóló vita éppen újra napirendre került az EU-ban. A német elnökség hétfőn küldte körbe a tagállamoknak a legújabb javaslatát arról, hogyan lehetne összekötni az EU-s támogatások kifizetését a demokrácia betartatásával. 

A magyar és a lengyel kormány ellenzi, hogy ilyen feltételek szerepeljenek az új költségvetésben, és a hozzá tartozó óriási mentőcsomagban, amit a járvány okozta gazdasági károk enyhítésére költenének jövőre. Az új német javaslat szerint kifejezetten az EU-s pénzek elköltését érintő problémákat szankcionálhatnák. A javaslatról kedden tárgyalnak az EU-s tagállamok nagykövetei Brüsszelben, és a hétvégi brüsszeli csúcson már a miniszterelnökök vitatkozhatnak róla.

via 444.hu

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások