Hirdetés

Orbán és a Fidesz nem gratulált Bidennek

Orbán és a Fidesz nem gratulált Bidennek

2020. november 08. - 08:03
0 komment

 

Ahogy arról beszámoltunk, a meglévő eredmények alapján a regnáló Donald Trump kihívója, a demokrata párti Joe Biden lesz az Egyesült Államok elnöke. A bejelentésre a magyar pártok közül is majdnem mindegyik reagált. Orbán Viktor és a Fidesz nem gratulált Bidennek.

Forrás: Facebook/Orbán Viktor

Hirdetés

A Fidesz központi Facebook-oldalán semmit nem találni a témában. Joe Biden bejelentett győzelmére Hollik Istvánnál találunk posztot, de ő sem a demokrata jelöltről szólt, hanem Donald Trumpnak köszönte meg az elmúlt négy évet. „Köszönjük, Trump Elnök Úrnak az elmúlt négy évet! Neki köszönhetően lettek olyan kiválóak a magyar–amerikai kapcsolatok, mint még soha. Reméljük, hogy Joe Biden adminisztrációja ideológiai megfontolásból nem fogja lezülleszteni az eddigi közös eredményeket. Majd meglátjuk…” – írta a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója. 

Bár az uniós állam- és kormányfők, illetve az uniós intézmények vezetői egymás után gratuláltak az Egyesült Államok megválasztott elnökének, Joe Bidennek és alelnökének, Kamala Harrisnak, Orbán Viktor magyar miniszterelnök egyelőre nem reagált az eredményre. Nincs könnyű helyzetben, mert egyrészt a magyar közmédia esti híradójából nem igazán derült ki az eredmény, másrészt Orbán Viktor nyíltan Trumpnak szurkolt, és azt mondta: nincs forgatókönyve arra az esetre, ha Biden nyerne. Most sürgősen szüksége lesz egyre.

A Momentum a Facebook-oldalán azt írta: „Sokat kellett rá várni, de eljött a változás! Magyarországon sem lesz ez másként!”

A Jobbik is üdvözölte Biden győzelmét. „Donald Trump vereségével a napi politikai gyakorlattá emelt populista hazugsággyártás, félrevezetés és a tényeket figyelmen kívül hagyó tömegmanipuláció szenvedett vereséget. A normalitás és az emberek józansága kerekedett felül. Intő jel ez Trump lelkes politikai elvbarátainak a világ más pontjain, és erőt adhat a szabadságukért küzdő fehéroroszoknak, lengyeleknek és nem utolsó sorban nekünk, magyaroknak” – írták.

A Demokratikus Koalíció nevében Gyurcsány Ferenc gratulált. „Na akkor ez rendben van. Gratulálunk! Igazi remény, hogy egy kicsit jobb lesz a világ” – írta a volt kormányfő.

Az MSZP Facebook-oldalán Kunhalmi Ágnes szavait olvashatják, aki többek között azt írta: „Bebizonyosodott, hogy a demokrácia az egyetlen berendezkedés, amely képes az önkorrekcióra. Ezért a fordulatért megharcoltak az amerikai emberek.”

A Párbeszéd Facebook-posztjában azt írta: „Fellélegezhet a világ – az USA-ban (is) nemet mondtak a hazug populizmusra! Négy év káosz és felelőtlenség után kimondták az ítéletet az amerikai választók. Nem kérnek többé Donald Trumpból. Ezúton is gratulálunk az új elnöknek, Joe Bidennek, és az Egyesült Államok első női alelnökének, Kamala Harrisnek.”

Az LMP ugyancsak Facebook-bejegyzésben gratulált Bidennek, „akinek megválasztása reményt ad a világnak, hogy az Egyesült Államok újra csatlakozni fog a párizsi klímaegyezményhez, aktívan fog küzdeni a világunkat veszélyeztető éghajlatváltozás megfékezéséért és a biológiai sokszínűség megőrzéséért.”

A Mi Hazánk közleményében azt írták: egyelőre nem tudnak gratulálni Joe Biden és Kamala Harris győzelméhez, mert mindenekelőtt meg kell várni azoknak a jogorvoslati lehetőségeknek az eredményét, amelyeket Donald Trump bejelentett. A Toroczkai László által jegyzett közleményben azt is megjegyzik: „Elfogadhatatlan az a politikai cenzúra is, amelyet a Facebook és a Twitter alkalmazott Trump és több millió követőjével szemben. Olyan minimális különbséggel nyilvánították Joe Bident győztesnek, hogy a Facebook és a Twitter beavatkozása el is dönthette a választásokat, amely egy demokráciában, jogállamban teljesen elfogadhatatlan.”

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások