Hirdetés

Orbán elszámította magát a homofób törvénnyel

Orbán elszámította magát a homofób törvénnyel

2021. július 01. - 07:30
0 komment

 

"Ilyen vitát még nem láttam" - nyilatkozta Angela Merkel a hétvégi EU-s csúcsról.

MTI fotó

Hirdetés

A hétvégi Európai Tanács ülésén egyes beszámolók szerint története egyik, hanem a leghevesebb vitájára került sor. Szokatlan ugyanis, hogy az összes tagállam egyetlen egynek esik neki. De lényegében a magyar homofób törvénnyel kapcsolatban ez zajlott le a hétvégén. Orbán egyedül a lengyel és a szlovén kormányfó védte, az összes többi vérmérséklete szerint támadta. Annak ellenére ez volt talán a legfeszültebb ülés, hogy nem eurómilliárdok sorsáról ment az adok-kapok, hanem lényegében egy eurocentet sem érintő, szimbolikus ügyben.

A 444 információi szerint "mindenki szemébe könnyek gyűltek", amikor a luxemburgi miniszterelnök személyesen mesélt arról, miként utasította el édesanyja homoszexualitása miatt, és részletezte azt, hogy nem a médiafogyasztási szokásán múlott szexuális orientációja, "egyszerűen így születtem", vallotta meg. Ezen a vitán esett Orbánnak a portugál és a holland miniszterelnök azzal, hogy ki lehet lépni az EU-ból, vagy lehet lazábbra fűzni a viszonyt, mint például Norvégiának.

Rejtély, miért éppen ez a kérdés élezi ki ennyire a feszültséget a többi tagállam és Magyarország között. Tény az, hogy sok EU-s kormányfóben már régről gyülemlik a feszültség a regnáló magyar kormánnyal szemben, amelyet fokoz az, hogy Orbán eddig mindig kiszabadult a szorításból. Megjegyzendő az is, hogy a homoszexuálisok emancipációját a nyugaton civilizációs vívmányként kezelik, így a civilizáltság demostrálható azzal, ha védi ezt az értéket egy politikus vagy egy politikán kívüli közéleti szereplő. Továbbá fontos látni azt is, hogy az utóbbi időben fokozatosan csökken a magyar kormány pozíciója az EU-ban. A jogállami mechanizmust kénytelen volt elfogadni, a Néppártot ott kellett a Fidesznek hagynia, és - bár nem kellene, de - a viták elkerüléséért eurómilliókról mond le Orbán a helyreállítási csomagból. A törvény elfogadása és az azt övező felháborodás pedig további pénzveszteségeket is kilátásba helyezett.

Orbán Viktor kommunikációja kettévált ebben a botrányban, ami azt mutatja, hogy bár provokációnak szánta a homofób passzusokkal ellátott eredetileg pedofilellenes törvényt, de ekkora felháborodásra még ő sem számított. Mást mond Nyugaton és mást itthon. Jellemző eset, hogy a Miniszterelnökség oldalán lefordított idegen nyelvű Orbán-interjúk között nem találjuk meg azt, amit a német dpa hírügynökségnek adott, és ahol sokkal emberibb hangvételt ütött meg.

Via 444


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások