Hirdetés

Orbán: Az én tenyerem is szokott viszketni

Orbán: Az én tenyerem is szokott viszketni

2020. október 08. - 06:39
0 komment

 

Tucatjával hoztunk döntéseket a mai kormányülésen – mondta Orbán Viktor a Hír Tv Magyarország élőben című műsorában szerda este. 

Forrás: Facebook/Orbán Viktor

Hirdetés

Orbán Viktor úgy kezdte, hogy a koronavírus-járvány kapcsán a kórházi ágyak biztosítása a kulcskérdés. Arra készülünk, hogy lehet akár 200 ezer beteg egyszerre, és a legfontosabb mindig, hogy megvannak-e hozzá a szükséges ágyak, gépek, orvosok, ápolók. Ma azt láttuk, hogy minden rendelkezésre áll, így azt a döntést hoztuk, hogy nem kell műtéteket halasztanunk még – mondta.

Honnan tudjuk, hogy nem kell – tette fel magának a kérdést. Tavasszal egy-másfél hét volt az az időszak, amennyire a szakértők előre láttak, most, miután már van tapasztalatunk, a minisztereink mernek nyilatkozni akár három hétre is. Úgy látják, ebben az időszakban nem várható olyan nagyarányú változás, ami a soron következő, ütemezett ellátások lemondásához vezetne – mondta.

Hozzátette: aki volt katona, tudja, miről beszél majd, vannak első lépcsős kórházaink, most ott folyik a fertőzöttek kezelése, ha elfogynak, akkor jönnek a második és harmadik lépcsősök. Azt a jelentést kaptuk, hogy a vezényeltek száma még nem érte el az orvosok és ápolók egy százalékát sem.

A mindennapokat érintő szigorításokra sem kell egyelőre számítani – tette hozzá. Itt újra a nemzeti konzultáció eredményére hivatkozott, és arra, hogy az országnak működnie kell.

Marad az ötszázalékos lakásáfa

Ma is döntöttünk jó néhány ügyben, amit a gazdaságvédelmi operatív törzs terjesztett elő, Novák Katalin pedig egy új otthonteremtési programot ismertetett. Ennek a része, hogy a 2022. december 22-ig zajló építkezéseknél továbbra is ötszázalékos lesz az áfa. A többi lépésen még dolgozni kell, utána lép elő vele a miniszter – mondta Orbán Viktor.

És hogy miért pont most döntöttek az orvosbérek emeléséről? Ilyesmire 50–60–70 éve nem került sor, de én most a járvány felől nézem a dolgokat. Mivel 7–8 hónapig el fog tartani még ez a járvány, az én fejemben az volt a logika, hogy mikor lépjük meg ezt, ha nem most, amikor ekkora teher hárul rájuk – indokolta a miniszterelnök.

A béremelés teljes költsége egyelőre nem állapítható meg, mert rengeteg féle foglalkoztatás van. Amit eddig kifizettünk, annak biztosan ki fogjuk fizetni legalább a dupláját, a pénzügyminiszter rábólintott – mondta.

A műsorvezető kérdezte a vezénylést és a másodállás tiltását érő kritikákról, illetve arról, hogy a Magyar Orvosi Kamara közleményében úgy fogalmazott, hogy nem katonák. – Most járvány van, a vezénylés most élet-halál kérdés, ha menni kell, akkor menni kell. Ilyenkor elkerülhetetlen a vezénylés, kell ilyet tartalmaznia egy jogállási törvénynek, de az más kérdés, hogy nem szabad rángatni őket. De nem kell katonának lenniük – válaszolt.

A hálapénz tiltása kapcsán azt mondta, amíg az orvosok nem kérik, kockázatos lett volna bevezetni, de most ők álltak elő vele. Az elfogadott törvényben van több mint tíz kérdéskör, amit majd rendeletben kell szabályozni, ebben számítunk a Magyar Orvosi Kamarára – tette hozzá.

„A magyar baloldal a nép ellen van”

Szóba került az Európai Bíróság ítélete a lex CEU ügyében. Végre fogjuk hajtani, ahogy mindig szoktuk, de van több kérdésünk még – mondta. Hogy Soros György próbapert szeretne, ennek kapcsán azt mondta, nem lepi meg. Szerinte a támadások mögött az európai baloldal áll, olyan országok ellen, ahol a baloldal nincs kormányon. Azért támadják ezeket, hogy előbb-utóbb a baloldal kormányra tudjon kerülni. Ami itt van, azt úgy hívják, hogy internacionalista segítségnyújtás. „A magyar baloldal gyenge, a nép inkább ellene van, ők is a nép ellen egyébként, de ez egy másik dolog” – mondta. „Mindez azért történik, mert Brüsszelből a magyar baloldalt hatalomba szeretnék segíteni” – fogalmazott.

És hogy miért hívta Soros-kolbásznak az ellenzéket? Bár türelmes vagyok és mindenkinek megadom a tiszteletet, de az én tenyerem is szokott viszketni, és olyankor ilyenek jönnek ki a ceruzából – fogalmazott, hozzátéve: a finanszírozójukról nevezte el.

„Vera Jourová Soros György tenyeréből eszik”

Arról is beszélt, hogy Vera Jourová „Soros György tenyeréből eszik, ezt mindannyian tudjuk, mindig is tudtuk”. Ő nem a cseheket, hanem Sorost képviseli az Európai Bizottságban – mondta.

Karácsony Gergely és ellenzéki polgármesterek leveléről is kérdezték, melyben közvetlen támogatásokat javasolnak az önkormányzatoknak. Erre azt mondta, az EU költségvetésében ma is vannak jelentős pénzösszegek, amelyekre közvetlenül lehet jelentkezni, nem a kormányok kapják. Ebben a magyarok nem vitézkednek. „Szerintem jobban járnak az önkormányzatok is, ha a magyar kormány képviseli az érdekeiket” – fogalmazott. Hozzátette: ma több pénz megy ki Magyarországról, mint amennyi bejön ide.

Ami pedig a válságkezelő programból érkezik, az egy hitel. Ha valaki nem tud majd fizetni, mi fogunk majd helyette. „Itt végképp nincs arról szó, hogy valamilyen uniós pénz jönne Magyarországra” – mondta.

Több mint kétséges, hogy ez megéri-e hazánknak, de vannak déli országok, amelyek össze is omolhatnak, akkor pedig rosszul is járhatunk, így a többiekkel közösen érdemes vállalnunk a kockázatot. „Ez nem égből hulló manna” – fogalmazott.

via magyarhang.org

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások