Hirdetés

Operatív törzs: A legszigorúbb szabályok mellett zajlik majd a Szuperkupa-döntő

Operatív törzs: A legszigorúbb szabályok mellett zajlik majd a Szuperkupa-döntő

2020. szeptember 24. - 12:31
0 komment

 

Továbbra is főleg fiatalok kapják el a koronavírust, készül a magyar egészségügy az esti Európai Szuperkupa-döntőre is – hangzott az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

Hirdetés

Lakatos Tibor ezredes a Puskás Arénában tartott Európai Szuperkupa döntőjével kapcsolatos információk ismeretésével kezdte a tájékoztatást, ebből az alábbi dolgok derültek ki:

  • A külföldi szurkolóknak öt napon belüli két negatív PCR-tesztet kell bemutatni, vagy a rendezvény előtti három napon elvégzett egy negatív tesztet, de utóbbi esetben 72 órán belül el kell hagyni Magyarországot.
  • Letesztelték a Sevilla és a Bayern München teljes személyzetét is, itteni tartózkodásuk során buborékban vannak tartva, nem érintkezhetnek senkivel.
  • A magyar rendőrség kapcsolattartóit is letesztelték.
  • Az értékesítésnél figyeltek arra, hogy csak olyanok ülhessenek egymás mellé, akik egy közösséget alkotnak.
  • A nézőknek maszk kötelező, és arra kérték őket, a beléptetéskor is viseljék azokat.
  • Nagy létszámú mentő és egészségügyi sátor áll rendelkezésre, hogy szükség esetén gyorsan megoldják az elszállítást.
  • A Németországból és Spanyolországból érkező szurkolókat is együtt tartja a rendőrség: a spanyolok charterjárattal érkeznek, a németek számára pedig külön parkolót jelöltek ki.

Müller Cecília tiszti főorvos az aktuális számok ismertetése után elmondta, a PCR-tesztek hatósági árát szűkreszabottan állapították meg, és nem lehet nyerészkedni a 19 500 forintba kerülő teszteken, de hangsúlyozta, nem mindenki számára szükséges ez a teszt, azok pedig, akiknek járványügyi szempontnól indokolt a tesztelése, ingyen kapják.

A sajtó kérdéseire adott válaszokból kiderült, a javasolt influenza elleni védőoltások szükségességéről az orvosok döntenek, és még akkor is hasznos lehet, ha egy már aktív koronavírus-fertőzöttnek adják be.

Müller tájékoztatása szerint az új fertőzöttek 14 százaléka 10-14 éves, és hasonló számban jelennek meg a 30-40 évesek is.

Egyes óvodákban betiltották a fogmosást, ezzel kapcsolatban Müller azt kérte, engedjék el a tiltást, és inkább egymástól kicsit távol mossák a fogukat, még akkor is, ha így időben kicsit hosszabban fog tartani a procedúra.

Arra a kérdésre, hogyan különböztethető meg egy gyereknél a koronaírus egy sima őszi betegségtől, azt mondta, ha nem tudja valaki eldönteni, kérjen orvosi segítséget.

A magyar szórakozóhelyek 23 órás bezárásáról azt mondta, a lényeg az, hogy minél kevesebbet töltsünk el olyan helyeken, ahol adott a vírus átadásának lehetősége. Müller szerint vírus a nap 24 órájában fertőz, de a fertőzés időtartamának csökkenése is fontos.

A rendőrségi kérdésekből kiderült, a kötelező maszkviselés kiterjesztése óta kevesebb bejelentés érkezett hozzájuk ezzel kapcsolatban, de a rendőrség folymatosan ellenőrzi a szabályok betartását, nem razziaszerűen.

Ha valaki átesett az elmúlt hat hónapban koronavírus-fertőzésén, az egy erről szóló igazolás birtokában be tud utazni.

via hvg.hu

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások