Hirdetés

Operatív törzs: Fiatalok is vannak lélegeztetőgépen

Operatív törzs: Fiatalok is vannak lélegeztetőgépen

2020. szeptember 23. - 12:13
0 komment

 

Szerdán is sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs. A reggel kiadott friss adatok szerint az elmúlt 24 órában 951 új fertőzöttet regisztráltak, míg nyolc beteg elhunyt; az aktív fertőzöttek száma 15 104 fő. 

Hirdetés

Az operatív törzs beszámolója szerint jelenleg 22 óvodában és 6 iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet, 202 osztálynál és 7 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.

Jelenleg 558 személyt ápolnak kórházban, közülük 35-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette az operatív törzs mai tájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Megismételte a korábban ismertetett adatot: nyolcan hunytak el koronavírus-fertőzés következtében. Az elhunytak valamennyien krónikus betegséggel éltek, szív-, érrendszeri betegségben, daganatos megbetegedésben szenvedtek. Az elhunytak 48 és 69 év közöttiek.

Müller Cecília elmondta, már egy hete ezer körüli az új megbetegedések száma, a járvány felívelő szakaszában van. Immár nem járványgócok vannak, hanem közösségi terjedés szakaszában van a fertőzés Magyarországon. Ezért nyomatékkal hívta fel a figyelmet a megelőző óvintézkedésekre.

Viseljen mindenki maszkot sorban álláskor is, taxikban és családlátogatáskor, különösen, ha idős embert látogatnak meg. Esküvőkön nem javasolják a menyasszonytánc megtartását.

A tiszti főorvos a tíznapos karanténkötelezettségről is beszélt. Ha a 10 napos járványügyi megfigyelés alatt valaki tüneteket mutat, akkor fertőzöttgyanús személlyé nyilvánítják. Azt kérte, ha valaki a karantén ideje alatt tüneteket észlel magán, hívja a háziorvosát.

A koronavírusos betegek ellátása tervszerűen zajlik. Ezért előfordulhat, hogy egy-egy koronavírusos beteget nem a hozzá legközelebbi, megszokott kórházban látnak el. Szeretnék ugyanis, hogy a kórházak a koronavírus-fertőzések szempontjából tiszták maradjanak – hívta fel a figyelmet.

Kiss Róbert alezredes a hatósági intézkedésekről beszélt. Ismertetése szerint a rendőrök az elmúlt 24 órában 32 esetben intézkedtek a karanténszabályok megsértése miatt. Öt esetben pedig azért intézkedtek, mert a tömegközlekedésen nem megfelelően viselték a maszkot.

Kérdések:

Nem jellemző, de előfordul, hogy olyan fiatalok vannak lélegeztetőgépen, akik korábban egészségesek voltak – válaszolta Müller Cecília az RTL Klub érdeklődésére.

Hogyan zajlik majd a térítésmentes influenza elleni védőoltások beadása, ha jelenleg részben telefonon zajlik a háziorvosi ellátás? – kérdezte a Népszava. Müller Cecília felhívta a figyelmet, jelenleg is előfordul olyan ellátás, amelynél elkerülhetetlen a személyes vizsgálat a háziorvosnál. A tiszti főorvos azt felelte, hogy az influenza elleni védőoltás miatt mindenképpen fel kell keresni majd a háziorvost. Október második felétől áll rendelkezésre az influenza elleni vakcina. Hogy mikortól lesz oltás, arról időben tájékoztatnak. Úgy kell majd beadni az oltást, hogy a váróteremben ne találkozzanak egymással a betegek – közölte.

A Békés Megyei Hírlap kérdezett rá arra, hogy az elhasznált, veszélyes hulladéknak minősülő maszkokkal mit kezdjenek az iskolákban. Erre Müller Cecília országos tiszti főorvos azt mondta, hogy a kórházakban használtakoz képest nem számítanak veszélyes hulladéknak a mindennapokban iskolákban, közlekedési eszközökön használt maszkok. Elég őket egy dupla falú szemetesszákba tenni, és így elszállíttatni.

Az RTL Klub azt kérdezte, hogy hány embert tudnak átvezényelni a covidos betegek ellátására, hány kórház reagált erre. Müller Cecília erre nem válaszolt egyértelműen.

A hvg.hu kérdéseire is válaszolt. Az orvosok koronagyanús esetek jelentési kötelezettségére kérdeztek rá, hogy miért hozták ezt a szabályt. Müller Cecília szerint régóta kell jelenteni a fertőző betegségeket, ami két rendszerben történik: az egyikben a laboratóriumok jelentenek, a másikban az orvosok, és a kettő összeér. Nagy a jelentősége szerinte ennek a rendszernek, mert ebből látni a gócok kialakulását, és hogy hány pozitív eset van. Ez a járványügyi megfigyelőrendszer informatikai része.

A Nógrád Megyei Hírlap kérdése a szennyvízvizsgálatok pontosságára vonatkozott. Erre a tiszti fővorvos azt mondta, hogy előrejelzésre lehet használni ezeket a vizsgálatokat, amikor a vírus örökítőanyagának jelenlétét figyelik. A fertőzöttek számának megemelkedését 1 héttel, 10 nappal előre lehet jelezni.

via magyarhang.org és hvg.hu

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások