Hirdetés

Operatív törzs: Az élelmiszer és a csomagolása nem játszik szerepet a vírus terjedésében

Operatív törzs: Az élelmiszer és a csomagolása nem játszik szerepet a vírus terjedésében

2020. október 16. - 13:10
0 komment

 

Bognár Lajos országos főállatorvos az operatív törzs pénteki tájékoztatóján elmondta, az eddigi kutatások szerint az élelmiszerek és azok csomagolóanyagai nem játszanak szerepet a vírus terjedésében. 

Hirdetés

A cseppfertőzés a legfőbb tényező, a járvány során eddig nem fordult elő élelmiszer terjesztette fertőzés. – A vírus terjedését az otthoni higiéniai szabályok betartásával megakadályozhatjuk – hangsúlyozta a főállatorvos.

Bognár Lajos kifejtette, a vírus nehezen tűri 60 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet, így már egy rövid főzéssel vagy sütéssel elpusztíthatjuk. Szerinte nagy az információs zaj a koronavírus-járvány esetében, de a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján az érdeklődők hiteles információkat találhatnak. Az ott fellelhető élelmiszer-biztonsági szabályok betartásával pedig jelentősen csökkenthetik a megfertőzödés kockázatát.

– Sajnos továbbra is emelkednek a számadatok – fogalmazott Müller Cecília országos tiszti főorvos a tájékoztatón. – A legfájdalmasabb adat az a 33 beteg, akik az elmúlt napon vesztették életúket – tette hozzá. Elárulta, mindannyiuk esetében a krónikus betegségek játszottak szerepet. Az egyik elhunyt – aki gyors lefolyású, súlyos betegségben szenvedett – 20 éves volt, ő a járvány legfiatalabb áldozata.

– Továbbra is az a fő cél, hogy elkerüljük a fertőződéseket – fogalmazott Müller Cecília. Hozzátette, az idősek veszélyeztetettsége mindenki számára egyértelmű, hiszen az életkor már önmagában különösen nagy kockázatot jelent. Sok idős ember él szociális intézményben, rájuk fokozottan vigyázni kell, ezért is rendelte el az intézmények elhagyási tilalmát, illetve a látogatási tilalmat. Ezek hatékonynak bizonyultak, hiszen az 1600 hazai intézményből összesen 60 idősotthont érint a fertőzés.

Az egészségi állapotunk karbantartása érdekében figyeljünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra, együnk sok friss gyümölcsöt – javasolta Müller Cecília. – Naponta háromadagnyi gyümölcs- vagy zöldségfogyasztásra van szükség – mondta. És mekkora egy adag? Akkora, mint az öklünk. A tiszti főorvos emlékeztetett, a tél folyamán szükségessé válik a vitaminbevitel, hiszen a természetes élelmiszerekből ez lebomlik idővel. Ezért elkerülhetetlen a C- és a D-vitamin pótlása, és a bőséges folyadékbevitel. Ezzel szemben az alkohol és a dohányzás kimondottan káros az immunrendszerre. Utóbbit el kellene hagynunk, előbbit pedig mérsékelni, ha lehetséges. Fontos, hogy a szabadban mozogjunk, ha megtehetjük: napi 30 perces könnyed testmozgás mindenkinek javasolt. 

A tiszti főorvos elmondta még, hogy a kapcsolattartást vissza kell szorítani, hiszen a nem egy háztartásban élők nem ismerik egymás egészségi állapotát, így esetükben meg kell tartani a távolságot. – Lehet szociális életet élni videochattel is – mondta Müller Cecília, aki a kézmosás fontosságáról sem feledkezett el az operatív törzs tájékoztatóján, valamint a szellőztetés hasznára is felhívta a figyelmet.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, a veszélyhelyzet alatt lejárt okmányok december 15-ig maradnak érvényesek, majd mindenkit arra kért, hogy a hosszabbítás ügyében foglaljon előre időpontot a hivatalban, ahol pedig ne felejtsenek el maszkot húzni.

Kérdések:

Újságírói kérdésekre válaszolva Müller Cecília elmondta, ha valaki fertőzött, vagy gyanús, akkor nem kaphat influenzaoltást, hiszen a hatóságok felügyelik a mozgását, így nem jut el az orvoshoz. Ha valaki tünetmentesen hordozza a vírust, és mégis megkapná az oltást, az esetében nem okozna problémát.

Az RTL Klub arra volt kíváncsi, hány kórház érte el kapacitása határát, és kellett a betegeket más intézménybe irányítani. Müller Cecília érdemben nem reagált a kérdésre, csupán elmondta, hogy amikor nincs elég hely, azonnal lépnek, és más intézményt jelölnek ki a fertőzöttek számára.

A gyorstesztekről szólva Müller Cecília elárulta, az antigén alapú tesztek jól teljesítettek, a negatív esetekben azonban szükség lehet egy megerősítő PCR-vizsgálatra is. Az eszközzel azonban így is gyorsíthatják a diagnosztikát: ha egy gyanús beteg kerül kórházba, gyorsabban ki tudják szűrni a fertőzést, ez a teszt ugyanakkor nem helyettesíti, csak kiegészíti a PCR-teszteket.

via magyarhang.org

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások