Hirdetés

Olyan Sümeget építenének, ahol mindenkinek jó élni

Olyan Sümeget építenének, ahol mindenkinek jó élni

2019. június 12. - 15:28

 

Szombaton a sümegi Kovács Mihály is felállt több mint félszáz másik jelölttel együtt Márki-Zay Péter  mellé a színpadra a Mindenki Magyarországa Mozgalom önkormányzati kampánynyitó rendezvényén. A sümegi polgármesterjelöltet terveiről, céljairól kérdeztük, valamint arról, hogy mi a hozadéka a rendezvénynek, hogyan érezte magát.

Kovács Mihályt (jobbról) Kész Zoltán, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja is támogatásáról biztosította

Hirdetés

– Megtisztelő volt, hogy ott lehettem, hasznos tapasztalatokat sikerült gyűjteni. Jó volt találkozni olyan regnáló polgármesterekkel, akik tényleg a településük hasznára és nem saját zsebre dolgoznak. Az egyik legjobb példa erre a közeli Zalaszentgrót, ahol a független polgármester több milliárd forintot tudott csak az idei évben a település fejlesztésére elnyerni. A rendezvény jó hangulatban telt, bőven túlszárnyalta a várakozásainkat.

– Mikor érezte úgy, hogy el kell indulnia polgármesterjelöltként?

– 2018-ban kezdődött el a folyamat, amelynek a végéhez közeledve már büszkén jelenthetem ki, hogy polgármesterjelöltként mérettetem meg magam októberben. A sümegi polgárokat a tavaly áprilisi országgyűlési választásokat követő hónapban, derült égből villámcsapásként lepték meg a szemétszállítási díj visszamenőleges megfizetésének terhével. Sümegen ez egy speciális helyzet volt, de a városvezetés elhallgatta, elsunnyogta! Több tízezer forint terhet róttak ki a sümegi családokra, véleményünk szerint etikátlanul. Ennek az ügynek álltam az élére, és ma már kijelenthető, megtaláltam a hosszú távú megoldást, hogy a sümegiek a környékbeli településekhez hasonlóan igazságos díjat fizethessenek. Ezt követte a sümegi „bűz” ügye. 2014-ben átadásra került Sümegen egy közel 1,7 milliárdos projekt, amelynek „eredményeként” ma az Alkotmány–Korona utcákban elviselhetetlen bűz terjeng, és még most sem tudjuk biztosan, hogy egészségre káros hatása van-e. Ebben az ügyben is megkezdtem a munkát, de itt sajnos magánszemélyként falakba ütköztem. E két fő témát követte több kisebb, amelyekben sikerült rávilágítani, milyen pazarlás megy a városban. Ezt és sok mást elégeltem meg, ennek megváltoztatásához kerestem támogatókat.

– Mondjon pár szót önmagáról! Miért ön a legideálisabb jelölt Sümegen?

 – Kisgyerekkorom óta élek Sümegen, három fiúgyermek édesapja vagyok. Jelenleg az Országos Mentőszolgálatnál dolgozom. Úgy érzem, Sümegen az emberek szemléletváltást szeretnének. Erre a legjobb egy új, emberközeli jelölt  lehet. Egyre inkább elnéptelenedik a település, másfél évtized alatt közel 1500 fővel lett kevesebb a lélekszám. Számomra a munkahelyteremtés és a fiatalok helyben letelepedése a cél, az aktív és nyugdíjas korú lakosság pedig megérdemli, hogy komfortban éljen. Sümeg ne csupán a nevében legyen város, hanem úgy is nézzen ki! Szeretem a várost, és ez a legfontosabb!

– Kiknek a támogatását kapta meg eddig? Milyen színekben indul? Van-e egy teljes csapata, akikkel az önkormányzatban is átvennék a város irányítását?

– Szeretném leszögezni, hogy civil jelölt vagyok. Mögöttem és mellettem a sümegi elégedetlen emberek sokasága áll. Helyi civil közösségek, vállalkozók és pártok támogatják a jelöltségemet és a programomat. Személyemet és képviselőjelölt társaimat hitelesnek tartják, ezért nem indítanak más jelölteket. A változásban elkötelezett szervezetekkel, mozgalmakkal, pártokkal, vállalkozókkal, vagy csupán az egyszerű emberekkel együtt a közös jelöltállításban hiszünk. A csapatom összeállt, heteken belül bemutatjuk őket. Nem kívánunk teljes testületi jelöltlistát állítani, viszont hiteles emberekkel és a szükséges létszámmal dolgozunk ahhoz, hogy megvalósítsuk az Élhetőbb Sümeg programunkat. Létrehoztunk egy civil egyesületet, a pártok melléálltak ennek a szerveződésnek, és így közösen vágunk neki a választásnak.

– Pár nappal ezelőtti videójában említi, hogy a város sok EU-s forrást kapott, de rosszul sáfárkodott a pénzzel, hiszen rosszak az utak, a járdák. Ön nem tart attól, hogy ha nem fideszes a polgármester, akkor elesik a város a forrásoktól?

– Sümeg képes rá, hogy Tapolcához, Zalaszentgróthoz, de akár Sümegprágához hasonlóan fejlődjön. A pályázati pénzek elnyerése a jó szakembereken múlik, és menedzserszemléletű, rugalmas polgármester kell hozzá. Az eddig elkészült fejlesztések hiányosak, szinte kivétel nélkül hagytak maguk után kívánnivalót. A belváros képe öt év alatt semmit nem változott. Az esővíz-elvezetés, az utcák, járdák állapota kritikán aluli. 2019-ben a Vadrózsa utcától a Vajda Amália utcáig poros, gödrös utcák vannak, hogy a parkolási helyzetről már ne is beszéljünk.

– Amennyiben megválasztják, mit szeretne megvalósítani a városban?

– Elsőként a már említett szemétszállítás ügyét kell rendbe tenni. A város gazdálkodását át kell világítani, mert már most több tízmillió forint látható, ami észszerűbb felhasználással jobban szolgálná a helyben élőket. A vállalkozókat sújtó telekadót teljesen újra kell gondolni. A fiataloknak kidolgoztunk egy életkezdési programot. Az infrastruktúra-fejlesztési program az ötéves ciklusra jól elosztva már 2020 tavaszán megkezdődhetne. Magántőke bevonásával 2021-ben tervezzük egy új, nyitott strand építését, hogy emiatt ne kelljen a sümegi családoknak máshova utazni. Több kulturált közösségi teret szeretnénk és vonzó belvárost, hogy a várba érkező turistáknak legyen kedvük a történelmi belvárost is megtekinteni. Mindezt az emberekkel közösen kell megvalósítani, folyamatos párbeszéd és a véleményük figyelembevétele mellett.

– Milyen a kapcsolata a térség országgyűlési képviselőjével, Fenyvesi Zoltánnal?

– Fenyvesi urat egyelőre nem kerestem. Ő rólam a jelenlegi városvezetés által kialakított véleményt ismeri, de bízom benne és tudom, hogy együtt tudunk majd működni, a sümegiek érdekeit közösen fogjuk képviselni. Megválasztásom esetén minden sümegi polgármestere szeretnék lenni. Olyan Sümeget szeretnék, ahol nincs helye megosztottságnak. A pártpolitika nem mérgezheti meg a helyi közösségben élők közötti kapcsolatot.

– A családja mit szólt az indulásához?

– Először nem volt teljes az összhang, hiszen aki ehhez hasonló szerepet vállal, az támadásnak teszi ki magát, ilyen támadások pedig már el is indultak ellenem. Néha nehéz ezen felülemelkedni, de bízom a sümegi emberek tisztánlátásában, akik az eddigi tapasztalatok alapján megvetik a névtelen mocskolódást. A családom ma már támogatja az indulásomat, hiszen látják a sok támogatást, segítő kezet, ami erőt ad a harchoz.

– Milyen hatása lett a hétvégi MMM-rendezvénynek?

– Sok pozitív, de újra igaza lett Márki-Zay Péternek, miszerint készüljünk fel a lejáratásra, a jelöltekről készülő negatív híradásokra. Gyakorlatilag egy nap sem telt el, és ez velem meg is történt. Újra megmutatkozott, hogy egyes emberek kimondott szavának be nem tartása mit képes okozni. Ettől függetlenül megyek-megyünk előre, mert tudom, hogy a befektetett munka és a mögöttem álló – kritikus, a városért aggódó – emberek ereje meghozza gyümölcsét, és elérjük célunkat, hogy olyan Sümeget építsünk, ahol jó lesz élni.


 
Hirdetés

Friss hozzászólások