Hirdetés

Nyáry Krisztián: ki vegye ki a szépirodalmi művekből a törvénybe ütköző oldalakat?

Nyáry Krisztián: ki vegye ki a szépirodalmi művekből a törvénybe ütköző oldalakat?

2021. június 17. - 11:55
0 komment

 

Nyáry Krisztián író, a Magvető Kiadó igazgatója a homofób törvénnyel kapcsolatban fogalmazta meg a könyves szakma kérdéseit.

Facebook fotó

Hirdetés

Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész és a Magvető Kiadó igazgatója Facebook bejegyzésében a könyves szakma kérdéseit fogalmazta meg a kedden megszavazott homofób törvénnyel kapcsolatban. Mint ismeretes, a törvény megtiltotta 18 éves aluliak számára a nemváltás és a homoszexualitás "népszerűsítését", továbbá "a szexualitás öncélú ábrázolását", amely fogalmak nehezen értelmezhetők.

Az író számba vette melyek azok az alkotások, amelyeket ez a törvény érinthet. Vajon homoszexualitás népszerűsítésének számít-e "Szapphó, Rimbaud, Verlaine, Thomas Mann, Oscar Wilde, Whitman, Proust, Lorca" művei, akik alkotásai a középiskolai szöveggyűjteményben is megtalálhatók. Egy könyvesboltban megvásárolhatják-e kiskorúak a Halál Velencében vagy az Eltűnt idő nyomában műveket, vagy az életrajzi leírásokat tartalmazó fülszövegeket le kell ragasztani? Shakespeare szonettgyűjteményeivel a férfiakhoz írt szerelmes versek miatt mi a teendő, újonnan kell szerkeszteni az ő alkotásait, és ki kell hagyni belőlük ezeket a darabokat?

A nemváltás tematikája is megjelenik egyes irodalmi művekben, különösen a görög, római és indiai mitológiában, továbbá az abból építkező újkori, modern alkotásokban. A szabados szerelemeszményből ihletett férfiszerelmet tárgyaló modernkori magyar versek, Babits Mihály, Weöres Sándor és Faludy György vonatkozó alkotásai elérhetők maradhatnak-e kiskorúak számára? - vette számba az érintett szépirodalmi műveket Nyáry Krisztián.

De a magyar eredettörténet is érintett lehet. Az kiadó-igazgató megkérdezte azt is, vajon a Hunor és Magor krónikák egyes részei "a szexualitás öncéló ábrázolásának" minősül-e? "A magyar nép megalapítása ebben az esetben öncélúnak tekinthető-e, vagy gyermekszületés esetén a kiskorú sérelmére elkövetett kényszerítés ábrázolása megengedhető?" - tette fel a kérdést Nyáry.

Az író arra is kíváncsi, vajon milyen hivatal fog dönteni ezekben a kérdésekben, és milyen szabálytervezet születik majd a könyves szakma számára. "Abszurdnak tűnik, de a törvényből valóban ezek a kérdések is következnek" - zárta bejegyzését Nyáry.

Via Facebook


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások