Hirdetés

NSO: Csak kormányok vehetik meg a Pegasust

NSO: Csak kormányok vehetik meg a Pegasust

2021. július 20. - 14:52
0 komment

 

"Az általunk gyártott platform életmentő, terrortámadásokat előz meg" - nyilatkozta a cég alapítója.

Facebook fotó

Hirdetés

Az NSO vállalat tulajdonosa a Háárec nevű izraeli napilapnak azt nyilatkozta, hogy nem tartja felelősnek a cégét a program további felhasználásáért. A lap szerzője azonban a cég Pegasus programjának forgalmazását az IT szektor sötét üzleteinek tartja - írja az MTI.

"Az általunk gyártott platform életmentő, terrortámadásokat előz meg" - mondta Salev Hulió, vezérigazgató, aki védelmébe vette a kémprogramot. Ő az egyik izraeli kereskedelmi rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy a vállalat nem ismeri a szoftverével lehallgatottak névsorát. Leszögezte azt is, hogy az NSO alapításakor eldöntötték, hogy csak kormányoknak árulják a Pegasus nevű kémprogramot, magánszemélyeknek nem. Hozzátette azt is, hogy az igénylő kormányok között is szűrnek, mert ugyan 45 országnak már eladták a programot, de 90 másiktól pedig megtagadták.

"Ellentétben egy fegyverrel, amelynek értékesítését követően nem lehet ellenőrizni a használatát, nekünk vannak olyan mechanizmusaink, amelyek észlelik, ha egy kormány megvásárol egy rendszert, majd visszaél vele, újságírókat, emberi jogi aktivistákat, a rezsim ellenzőit követi" - részletezte Hulió. Volt rá példa, mesélte, hogy egy kormánynál utóbb blokkolták a használatát, mert kiderült, visszaéltek azzal, és ezt követően abbahagyták velük az együttműködést. Ezt pedig közzé is tették egy átláthatósági jelentésben.

A Háárec kritikusan nyilatkozott a szoftverről és a cégről, mondván, hogy a "rossz fiúk" oldalán áll. A bevetett program egyes országokban bántalmazásokhoz, bebörtönzésekhez, sőt, akár halálhoz is vezethetett.

Via 24.hu


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások