Nőtt a katonai ellenőrzés alá vont vállalatok száma

Nőtt a katonai ellenőrzés alá vont vállalatok száma

2020. március 25. - 11:39

 

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján Ratatics Péter, a Mol ügyvezetői igazgatója kezdte a tájékoztatást. Bejelentette, hogy az elmúlt időkben azon dolgoztak, hogy a Mol almásfüzitői gyárában fertőtlenítőszereket tudjanak gyártani.

Ez sikerült, mondta Ratatics Péter, így innen tudják ellátni a közintézményeket, közlekedési vállalatokat, nagyüzemeket, majd a kiskereskedelmet. Napi 50 ezer  litert gyártanak, amivel a következő 2–3 hónapra a teljes országot el tudják látni. Tárgyakat is tudnak ezzel fertőtleníteni, de az emberi bőrre is jó lehet ez a szer.

Schandta Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára az ellátásról beszélt. Úgy fogalmazott, hogy a külföldi beszerzésen túl a hazai gyártókapacitást is használjuk a védekezésben. A hazai gyártókapacitást is a védekezésre összpontosítják, amire jó példa a Mol és a velük kötött megállapodás. A kínai beszerzésekről azt mondta, az elmúlt években baráti viszony alakult ki a két ország között.

Szóba kerültek a honvédelmi irányító törzsek is, erről Ruszin Romolusz beszélt. 71-ről 84-ről emelkedett azon vállalatok száma, ahol megjelentek az ilyen törzsek. Köztük van a Telekom, a Tesco, a CBA, a Spar, a Coop, az Egis, a Teva, a Richter is. De Ruszin azt monda, hogy „nem úgy kell elképzelni ezt, hogy mostantól fegyveresek fognak állni a pénztáraknál.” A katonák – Ruszin elmondása szerint – már nemcsak a határokon vannak jelen, hanem 15 nagyvárosban is segítik a járőrözést. Ruszin szerint már intézkedtek is, amikor „külföldi állampolgárok inzultáltak magyarokat.” Ekkor közbeléptek, és megvárták a rendőrök kiérkezését.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta: minden elhunyt esetében egy krónikus alapbetegség is jelen volt, erre „rakódott rá a koronavírus-fertőzés”. Majd az idősekhez szólt, elsősorban azokhoz, akik nem az otthonukban élnek, hanem idősotthonban. A szakember azt mondta, ezekben az otthonokban se alakuljon ki csoportos együttlét. Felhívta a figyelmet a szellőztetés fontosságára, illetve megjegyezte, az intézményekben felvételi zárlat van. A testi frissesség mellett – akár kis sétával a lakásban – a mentális egészség megőrzése is fontos, lehet kézmimunkázni, rejtvényeket fejteni az időseknek.

Lakatos Tibor ezredes az új kormányrendeletről beszélt, amelyben 15 milliárd forintot különített el a kabinet eszközbeszerzésre. Folytatódhat a védőeszközök beszerzése (maszkok, kesztyűk, lélegeztetőgépek). A törzs elrendelte az intenzív ellátás kapacitásbővítését, tette hozzá. Kiskunhalason a konténerkórház építése jó ütemben zajlik, már kiépítették a lélegeztetőgépek beszerelésének lehetőségét. A Hungexpón kiépülő ideiglenes kórház jelenleg 330 fő befogadására alkalmas, de ez bővíthető. És csak akkor használják majd, ha a rendes kórházi kapacitás már nem elegendő.

Ahol a polgármesterek kijárási tilalmakat rendeltek el, ott a kormánymegbízottak törvényességi észrevételeket fognak tenni – jelentette ki az ezredes.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília azt mondta, a WHO ajánlása alapján kettő teszt kell ahhoz, hogy valakiről ki lehessen jelenteni, hogy fertőzött vagy sem, indokolt esetben van három tesztelés.

A tiszti főorvos szerint tömeges megbetegedések nincsenek, csak a csoportos megbetegedettek száma növekszik. Hat fő szorul intenzív ellátásra.

A 65 év feletti háziorvosok nem vonultak ki az ellátórendszerből, telefonon keresztül látják el feladataikat – derült ki a törzs tájékoztatóján.