Hirdetés

Norvégia visszaszólt Orbánnak

Norvégia visszaszólt Orbánnak

2021. augusztus 12. - 15:05
0 komment

 

 "Nincs alapja semmilyen jogi eljárásnak Norvégia ellen ebben az ügyben" - nyilatkozta a norvég külügy.

Facebook fotó

Hirdetés

"A 2020. decemberi megállapodás egyértelműen kimondja, hogy nem lehet elindítani a programot, amíg a civileknek szánt támogatások elosztásáért felelős szervezet nincs kiválasztva. Abban is megállapodtunk Magyarországgal, hogyan legyen kiválasztva a támogatásokat kezelő szervezet, és hogy abban az esetben, ha nem sikerül megegyezni, az EGT és Norvég Alapok 2014-2021 közötti támogatásainak fennmaradó része nem lesz elérhető Magyarország számára. Így szerintünk nincs alapja semmilyen jogi eljárásnak Norvégia ellen ebben az ügyben" - írta a norvég külügyminisztérium a 444 megkeresésére.

A lap arra volt kíváncsi, mit reagál Norvégia arra, hogy a magyar kormány jogi útra terelné az EGT és a Norvég Alapok megvonását hazánktól. A kormány még határozatot is elfogadott arról, hogy az igazságügyi minisztert felkéri, vizsgálja meg Norvégia beperlésének lehetőségeit, és vizsgálja felül a gazdasági kapcsolatok is. Ine Eriksen Søreide norvég külügyminiszter a Politicónak azt nyilatkozta, hogy egyre aggasztóbbnak tartják a magyarországi helyzetet. A 444 rákérdezett, mit is tartanak pontosan aggasztónak.

„Számos fórumon jeleztük az aggodalmunkat a magyarországi jogállam és a demokrácia fokozatos gyengülése miatt az elmúlt években. Különösen kritikusak voltunk az olyan törvényekkel szemben, amik a civil szervezeteket és az LMBTI-közösséget érintik hátrányosan, és az olyan intézkedésekkel szemben, amik gyengítik a jogállamot, a szólás- és sajtószabadságot. Az aggályainkat számos más ország és nemzetközi szervezet osztja” - válaszolták a lapnak. De hozzátették azt is, hogy a 2014-es botrány és az Ökotárs alaptalan megvádlása a kormány részéről mostani döntésükben nem játszott szerepet.

Arra a kérdésre, hogy miként támogatnák esetleg a kormányt megkerülve a civil szervezeteket, azt válaszolták, hogy "megnézzük a lehetőségeket, hogyan támogathatjuk a magyar szervezeteket, de ebben a pillanatban még nincsenek konkrét terveink".

Via 444


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások