Hirdetés

Nincs pénz a társasházak felújítására

Nincs pénz a társasházak felújítására

2018. november 22. - 17:02

 

Nem támogatta a veszprémi közgyűlés azt az LMP-s javaslatot, miszerint vizsgálják meg, hogyan és mekkora összeggel tudnák segíteni a társasházak hőszigetelését.

A Jutasi úti lakótelepen is számos házat fel kellene újítani. Fotó: wikipédia

Hirdetés

A párt önkormányzati képviselője, Gerstmár Ferenc a csütörtöki ülésen terjesztette elő indítványát. Ennek lényege mindössze egy előzetes vizsgálat lett volna a 2019-es költségvetés előkészítése során, hogy kiderüljön, a város milyen módon és mekkora forrás hozzárendelésével tudná támogatni a veszprémi lakóépületek, különösen a társasházak hőszigetelését. Indoklásában kifejtette, jelenleg nincs a lakosság számára elérhető, vissza nem térítendő állami vagy uniós támogatás erre a célra. Szükség viszont lenne rá, mert országszerte mintegy hárommillió lakás nem felel meg még a nyolcvanas évek magyar szabványainak sem. A társasházak, magánszemélyek azonban önerőből jellemzően nem tudják elvégezni ezt a fejlesztést, és szerinte egy fenntartható városban gondolkodó önkormányzatnak ezen a téren segítséget kellene nyújtania. Porga Gyula polgármester egyetértett ugyan a javaslat szükségességével, de mint mondta, rajta nagyobb felelősség van, minthogy pusztán ötleteket fogalmazzon meg, neki és a közgyűlési többségnek a költségvetés stabilitását biztosítani kell. A főbb önkormányzati feladatok közé tartozik szerinte a városüzemeltetés, -fejlesztés és a közösségépítés, emellett pedig számos önkormányzati tulajdonú intézmény karbantartásáról és felújításáról is gondoskodniuk kell a lehetőségekhez mérten.

Gerstmár sajnálatát fejezte ki, főleg azért, mert csak a városháza energetikai felújítására félmilliárd forintot költ majd az önkormányzat.

Porga szerint a saját tulajdonú ingatlanok előnyt kell hogy élvezzenek, és emellett bőven van még fejlesztenivaló a városban. A fideszes többség végül leszavazta a javaslatot.

Hartmann Ferenc frakcióvezető, MSZP-s önkormányzati képviselő interpellációt nyújtott be, amelyben azt tudakolta, mikor valósulhat meg a 82-es főúton a rátótiak biztonságos átkelését segítő jelzőlámpás csomópont. Emlékeztetett, az ügyben Mesterházy Attila országgyűlési képviselő tett fel nemrég kérdést a parlamentben, ám az a válasz érkezett, hogy a fejlesztés nem szerepel a vonatkozó kormányhatározatban. Porga Gyula kifejtette, a probléma nem új, korábban is történt már több forgalomcsillapító intézkedés és beruházás az érintett szakaszon. Már kezdeményeztek egyeztetést az illetékes minisztériummal és a közút kezelőjével is. A megbeszélésen a polgármester arra tett ígéretet: amennyiben nincs más megoldás, úgy a város hajlandó biztosítani a 2019-es költségvetésben a megvalósításhoz szükséges 20 millió forintot.

Másik interpellációjában Hartmann Ferenc annak a 600 millió forintnak a sorsát firtatta, immáron sokadszorra, amelyet önkormányzati társaságok adtak kölcsön a veszprémi kézilabdaklubnak évekkel ezelőtt, és amelynek visszafizetési határidejét már többször módosították. Azt tudakolta, vajon a költségvetésnek nincs-e szüksége erre az összegre, és mikor lesz vége ennek a vitatható hitelezésnek. Porga úgy fogalmazott, többé-kevésbé megvan a megállapodás, de írásban válaszol majd a kérdésre.

Ugyanígy írásban válaszol majd Katanics Sándor DK-s képviselő kérdésére, aki arra volt kíváncsi, a királyszentistváni hulladéklerakóhoz kapcsolódóan hol és mikor épül meg a veszprémi átrakóállomás, és ha valóban bezárják majd a lerakót, hova viszik majd a hulladékot.  


 
Hirdetés

Friss hozzászólások