Hirdetés

A New York Times újabb nyomait találta meg a magyar szálnak Gruevszki szökésében

A New York Times újabb nyomait találta meg a magyar szálnak Gruevszki szökésében

2018. december 30. - 07:17

 

Kiszivárgott a macedón kormány által indított vizsgálat eredménye.

Forrás: hvg.hu

Hirdetés

Névtelenséget kérő macedón kormányzati források a New York Timesnak sok új részletet elárultak a volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki szökéséről. Erről eddig a magyar kormány azt állította, semmi köze hozzá, a volt miniszterelnököt csak Albániából szállították váltott követségi autókon Budapestre, hogy beadhassa menedékkérelmét, amelyet rekordgyorsasággal meg is kapott.

A lap forrásai viszont egészen másról számolnak be. Az egyik nyilatkozó arról beszélt, a szökése előtti hetekben Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök bement a szkopjei nagykövetségre, és azt is tapasztalták, hogy a szökést megelőző napokban szokatlanul sok magyar diplomata érkezett Macedóniába, privát találkozókon vettek részt, és megszálltak a Gruevszki unokatestvérének tulajdonában lévő hotelben is. (Gruevszki unokatestvére korábban a kémelhárítás vezetője volt, a volt miniszterelnök szökése után letartóztatták.) A magyarok diszkréten érdeklődtek Gruevszki börtönbüntetése felől is.

A macedón kormány nem hozott eddig semmit nyilvánosságra Gruevszki szökéséről, a többi között azért, mert nem akart a magyar kapcsolatokon rontani, azonban a lap szerint az eddigi nyomozás azt állapította meg,

Gruevszki magyar diplomáciai autóval hagyta el az országot.

A magyar szöktetésről írt pár hete a német közszolgálati DW – bár nem a vizsgálatra hivatkozva –, azt a magyar külügy kacsának nevezte.

hvg.hu


 
Hirdetés

Friss hozzászólások