Hirdetés

A NER felsővezetését csak az hagyhatja el, akinek Orbán erre engedélyt ad

A NER felsővezetését csak az hagyhatja el, akinek Orbán erre engedélyt ad

2021. január 12. - 08:54
0 komment

 

A 444 hosszú cikket közölt annak részleteiről, hogy Palkovics László innovációs miniszter állítólag benyújtotta lemondását.

MTI / Balogh Zoltán

Hirdetés

A 444 információi szerint karácsony előtt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter benyújtotta lemondását Orbán Viktornak, amit ő nem fogadott el. A lemondást az a körülmény váltotta ki, hogy szépen-lassan a miniszterelnök kezdte megfosztani jogköreitől a minisztert. Először elvették az uniós pénzek felügyeletét, miközben fokozatosan állítják háttérbe a Palkovicshoz hű embereket a rendszeren belül.

A lapnak nyilatkozó egyik forrás a következőképpen összegezte Palkovics helyzetét: "Minden ciklusban ugyanaz a forgatókönyv. Felépít [Orbán] egy sztárminisztert, aztán szétszedi. Először volt Navracsics, majd Lázár, most pedig Palkovics." Egy másik forrás ezért ezt "a fékek és ellensúlyok belső rendszerének" nevezte. Úgy fest azt a miniszterelnök előszeretettel építette le a magyar jogállamban, de azért hatalmi gépezetében hasznosnak tartja, a rendszer erős embereit igazgatja ezzel.

Palkovics 2018-ban került az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) élére, és fontos területeket kapott, mint stratégiai jelentőségű beruházások, energiastratégiai, uniós fejlesztési források elosztásának felügyelete. Akkoriban ő lett az az ember, aki a legtöbb szabadon elosztható pénzt kezelte a kormányban, 2019 nyarán pedig még a felsőoktatás felügyeletét is megkapta az EMMI-től. A felsőoktatási alaptíványi átalakítások bár még Palkovics koncepciói szerint történtek, a létrejövő alapítványokban már nem az ő emberei ültek.

A legsúlyosabb érvágás az uniós pénzek felügyeletének elvétele volt tavaly októberben, ami azért is fontos, mert idén januártól még az eddigiektől is több uniós pénz érkezik hazánkba. Az elvételt valószínű az magyarázhatja, hogy Orbán Viktor egy pártemberre akarta bízni a választási kampány időszakára a kassza kulcsát. Állítólag ugyanis olykor előfordulhatott, hogy szakmai érvekkel próbálta a politikai döntések élét tompítani. A lemondás benyújtásához vezető utolsó lépés alighanem az lehetett, amikor Orbán azonnali hatállyal felmentette Palkovics régi bizalmi emberét, Fauszt Zoltánt a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács egyik tagját. Továbbá két befolyásos államtitkárt is leváltottak az ITM-en belül Kaderják Pétert és Boros Anitát. Előbbi elismert szaktekintély az energetikában, és távozásának oka a politikai kormányzás előtérbe kerülése lehet.

Via 444.hu


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások