Hirdetés

A nemzetközi közvélemény nem maradt csöndben a kínai átnevelőtáborok miatt

A nemzetközi közvélemény nem maradt csöndben a kínai átnevelőtáborok miatt

2021. február 05. - 08:29
0 komment

 

Több kormány is felháborodásának adott hangot a kínai átnevelőtáborok brutalitásáról szóló BBC riport után.

MTI fotó

Hirdetés

Az amerikai, a brit és az ausztrál kormány tetteket sürget a BBC riportja hatására, amely a kínai átnevelőtáborok brutális arcát mutatta be. Az angol tévécsatorna kiszabadult foglyokkal készített interjúkat, akik megvallották, hogy a kínai átnevelőtáborokban rendszeresen és csoportosan erőszakolnak meg nőket. Kína válasza csak annyi volt az összeállításra, hogy annak nincs valóságalapja.

Az amerikai Külügyminisztérium szóvivője így fogalmazott: "mélységesen nyugtalanítanak minket a jelentések, ideértve a nők közvetlen vallomásait is az ellenük elkövetett szisztematikus nemi erőszakról és szexuális visszaélésről, amit az ujgurok és más muzulmánok a hszincsiangi átnevelőtáborokban szenvedtek el". Továbbá hozzátette: "ezek az atrocitások sokkhatásként érik a lelkiismeretünket, és muszáj, hogy ezeknek súlyos következményei legyenek".

A brit parlamentben Nus Ghani képviselő felszólalásában sürgette Nigel Adams brit külügyminisztert, hogy csak szigorú feltétel teljesítése után fűzze szorosabbra az Egyesült Királyság kapcsolatát Kínával. Csak akkor, ha a bíróság kivizsgálja ezeket az embertelenségeket.

Az ausztrál külügyminiszter, Marise Payne az ENSZ érintettségét is felemlegette: "Az átláthatóságot rendkívül fontosnak tartjuk, ezért továbbra is sürgetjük Kínát, hogy tegye lehetővé a nemzetközi megfigyelőknek, köztük az ENSZ emberi jogi főbiztosának, Michelle Bacheletnek, hogy a lehető leghamarabb teljes és akadálytalan hozzáférést biztosítsanak a Hszincsiang régióhoz".

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Wang Wenbin lesöpörte az asztalról a vádakat. A BBC riportját hamis jelentésnek nevezte, amely "teljes mértékben nélkülözi a tényeket".

Via 444


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások