Hirdetés

Német újságíró: "Csak Magyarországon uszítanak armadát a hatalom ellenségeire"

Német újságíró: "Csak Magyarországon uszítanak armadát a hatalom ellenségeire"

2021. április 13. - 14:40
0 komment

 

Egy bécsi sajtóklub beszélgetésén a magyar és európai sajtóhelyzetről volt szó.

MTVA vágókép

Hirdetés

A Bécsben rendre megrendezett Concordia Sajtóklub alkalmán a magyar és az európai uniós sajtóhelyzetről beszélgettek, ahol részletesen megtárgyalták az elmúlt heti osztrák-magyar sajtócsörtét. A beszélgetést a svájci Ivo Mjinssen vezette, aki a Bécsbe akkreditált külföldi tudósítók szövetségének alelnöke. Kiemelte, hogy az elmúlt időszakban a magyar és a szlovén kormány elmélyítette harcát a független sajtóval szemben, és már külföldi újságírókat is megtámadnak.

Sioban Geets az osztrák-magyar sajtóvitával kapcsolatban, mint a Profil osztrák közéleti hetilap újságírója azt mondta, hogy "csak azt kérdeztük, ami adta magát". De - ahogy korábbi cikkükben megírták - érzékeny pillanat és téma ez most a Fidesz számára, mert még soha nem állt ilyen közel az európai szélsőjobb ahhoz, hogy közös frakcióvá szerveződjön. Ezért az verhette ki a biztosítékot az osztrák újságíró szerint, hogy megpedzették az esetleges vitás elemeket, mint Oroszország megítélése vagy az antiszemita tendenciák. "Amikor a Fidesz a kérdések megválaszolása helyett az állami tévének adta át az ügyet, akkor azt bizonyította a leendő partnereknek, hogy mindannyian közösen áldozatai a nyugat-európai fősodor-médiának" - mondta Sioban Geets.

Az osztrák történet után a Süddeutsche Zeitung újságírója, Cathrin Kahlweit is elmesélt egy magyar vonatkozásó élményét, őt a szivárványcsaládokról írt cikke miatt érte támadás. "Sehol másutt nincs olyan Európában, hogy egy egész armadát szabadítana a hatalom az ellenségeire" - jelentette ki a német újságíró. Magyarország szerinte azért is egyedülálló, mert a Fidesz bebetonozta magát a hatalomba, és elfoglalta az államot. Megengedhetik maguknak, hogy ne vállaljanak vitát. "A sajtóval való bánásmódnak részint a hatalmi arrogancia az oka, hiszen a Fidesz meg tudja magának engedni, hogy így viselkedjen. Egyedül a pénz az, amikor még megválogatja a magyar kormány a szavait" - mondta el véleményét Kahlweit.

Via HVG

 

 


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások