Hirdetés

Nemet mondott a parlamenti fideszes többség az izomsorvadásban szenvedők életmentő kezelésére

Nemet mondott a parlamenti fideszes többség az izomsorvadásban szenvedők életmentő kezelésére

2019. március 19. - 14:28

 

Elutasította az országgyűlés Rig Lajos javaslatának tárgysorozatba vételét, amelynek elfogadásával minden gerinc eredetű izomsorvadásban szenvedő kezeléshez juthatott volna – írja az alfahir.hu.

A 15 hónapos Levi sem kapta meg eddig a kezelést. Forrás: Facebook / Rig Lajos

Hirdetés

Jelenleg csak a szakértők által kiválasztott betegeknek fizeti az állam a több mint százmillió forintos terápiát. Hiába kért a jobbikos előterjesztő lelkiismereti szavazást, csak pár fideszesnél volt előrébb való az SMA-ban szenvedők gyógyulása, mint a frakciófegyelem.

Csaknem az összes jelen levő ellenzéki politikus támogatta a javaslat tárgysorozatba vételi kérelmét, amit a Jobbik frakciója kezdeményezett az SMA-sok érdekében. A vitát tegnap tartották, amelyen Rig Lajos hangsúlyozta, hogy lelkiismereti szavazást kér politikustársaitól. Úgy fogalmazott: 

Most nem pártügyekről, hanem életmentő kezelésekről van szó."

Rig Lajos arra is emlékeztette a vitán csak bekiabálásig jutó Fazekas Sándort, hogy az SMA-sok állapota napról napra romlik, így nincs idejük arra, hogy hónapokat várjanak a következő plenáris ülésre.

Becsó Károly, Becsó Zsolt, Dankó Béla, Győrffy Balázs, Horváth László, Simonka György és Zombor Gábor úgy tűnik, hogy a lelkiismeretére bízta a döntést, a kormánypárti képviselők közül csak ők támogatták a több tucat magyar izomsorvadásos beteg megmentésére irányuló javaslatot.

Igennel szavazott a Fidesszel szorosan együttműködő német nemzetiségi képviselő, Ritter Imre is, azonban ez sem volt elég a javaslat tárgysorozatba vételéhez, mivel 91-en utasították el a kérelmet.

Ez azt jelenti, hogy Rig Lajos javaslata ebben a formában már biztos, hogy nem kerül a parlament elé.

Rig Lajos korábban több érintett család ügyét is a nyilvánosság elé tárta, így képen látható 15 hónapos Leviét is, aki eddig még nem kapta meg a kezelést, hiába várnak rá több mint egy hónapja. A fiú állapota folyamatosan romlik, édesanyja azt írta: „​Ha leteszem már csak fekszik. Eddig tudott kúszni, hasára fordulni, oldalra fordulni, hason tudta emelni a fejét. Sajnos ezek mára már mind elvesztek."

További részleteket itt olvashatnak. 


 
Hirdetés

Friss hozzászólások