Hirdetés

Német külügyminiszter: Tévesen ítéltük meg az afgán helyzetet

Német külügyminiszter: Tévesen ítéltük meg az afgán helyzetet

2021. augusztus 17. - 07:30
0 komment

 

Heiko Maas önkritikusan nyilatkozott a nemzetközi politikai élet nevében.

MTI / Olivier Hoslet

Hirdetés

"Rosszul ítéltük meg a helyzetet, és ezen nincs mit szépíteni" - nyilatkozta a német külügyminiszter Berlinben azután, hogy Afganisztán iszlamista tálibok uralma alá került. Heiko Maas a sajtótájékoztatón elmondta, hogy kabuli repülőtérről készült képsorok "rendkívül fájdalmasak" és mindenkit megrázó képek. A Twitterre ugyanis felkerültek olyan kis videók, amelyek azt mutatják, hogy a kétségbeesett helyiek még a repülőgép külsejére is felkapaszkodnak. Sőt, egy olyan videó is napvilágot látott, amely azt mutatja, hogy egy ember nagyon magasról zuhan le a repülőről.

A német külügyminiszter ezeket a felvételeket úgy kommentálta, hogy ezek is azt mutatják, hogy a német kormány, a hírszerző szolgálatok és az egész nemzetközi közösség tévesen ítélte meg az afgán politikai helyzetet. „Senki nem tudta megjósolni, hogy az afgán biztonsági erők milyen sebesen hátrálnak meg és kapitulálnak a tálibok előtt” - mondta Maas.

„Mi sem láttuk mindezt előre, és egy ilyen napon, mint ez a mai, az őszinteség is azt parancsolja, hogy ezt a legteljesebb mértékben beismerjük” - vallotta be a német külügyminiszter. Majd leszögezte azt is, hogy Németország elindította a hadserege légi műveletét abból a célból, hogy a lehető legtöbb embert kimentsék az afgán fővárosból, köztük német állampolgárokat, afgán munkatársaikat és közvetlen családtagjaikat.

Via 444

Tags: 

 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások