Hirdetés

A német külügyminiszter szerint sok jel utal arra, hogy az orosz állam áll Navalnij megmérgezése mögött

A német külügyminiszter szerint sok jel utal arra, hogy az orosz állam áll Navalnij megmérgezése mögött

2020. szeptember 06. - 16:50
0 komment

 

Heiko Maas német külügyminiszter a Bild am Sonntag című lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy sok jel utal arra, hogy az orosz állam áll az Alekszej Navalnij ellen Novicsok harci idegméreggel elkövetett támadás mögött. 

Forrás: wikimedia

Hirdetés

Szerinte ha az orosz kormánynak nincs köze az orosz ellenzék vezető alakjaként számon tartott politikus megmérgezéséhez, akkor ezt a saját érdekében igazolnia kell tényekkel. Ha viszont tovább folytatja a ködösítést", akkor csak arra lehet gondolni, hogy van valami rejtegetnivalója".

A német diplomácia vezetője aláhúzta: az ultimátumok nem segítenek senkinek, de ha az orosz fél a következő napokban nem mozdítja előre az ügy feltárását, tárgyalnunk kell partnereinkkel a válaszról".

Heiko Maas rámutatott, hogy Alekszej Navalnij ellen nemzetközi tiltás alá vett harci idegméreggel követtek el támadást,. Ez a brutális" és aljas" bűncselekmény a nemzetközi Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény súlyos megsértése, és nem maradhat érezhető reakció nélkül" – jelentette ki.

Az orosz állam, illetve kormány közreműködésére utaló jelekről azt mondta, hogy az egykori szovjet hadsereg által kifejlesztett Novicsokhoz nagyon kevesen férnek hozzá, és ezt a mérget használták állami szervek a volt hírszerző Szergej Szkripal elleni támadáshoz".

Arra a német belpolitikában széles körben tárgyalt javaslatra, hogy megfelelő válaszlépés lenne Alekszej Navalnij megmérgezésére, ha felfüggesztenék az orosz földgázt Németországba Ukrajna és Lengyelország megkerülésével, a Balti-tenger alatt szállító Északi Áramlat földgázvezeték újabb vezetékpárja, az Északi Áramlat–2 építését, a fejlesztést kezdettől támogató és a politikai vitákból kivonni igyekvő német szövetségi kormány tagja megjegyezte: remélem, hogy az oroszok nem kényszerítenek az Északi Áramlat–2-re vonatkozó álláspontunk megváltoztatására".

Hozzátette, hogy a következményekkel is számolnia kell mindazoknak, akik a kivitelezés leállítását követelik. Rámutatott, hogy a fejlesztésben tizenkét európai országból több mint száz vállalkozás vesz részt, és nagyjából minden második német.

Alekszej Navalnij az orosz államfő, Vlagyimir Putyin egyik legismertebb bírálója. Augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A kómában lévő politikust augusztus 22-én Berlinbe szállították gyógykezelésre.

A német hadsereg vegyi fegyverek elemzésére szakosodott laboratóriumában kimutatták, hogy Novicsok típusú mérget juttattak a szervezetébe. A német kormány a Bundeswehr vizsgálati eredményeit értékelve szerdán közölte, hogy az orosz ellenzék vezére mérgezéses támadás áldozata lett a hazájában. Berlin a lehető leghatározottabban elítéli a támadást, követeli az eset kivizsgálását az orosz hatóságoktól és megkezdi az egyeztetést EU-s, illetve NATO-partnereivel a válaszlépésekről – közölték.

A Kreml értelmezése szerint nem nyert megerősítést a mérgezés ténye, így nincs miért nyomozást indítani.

(MTI)

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások