Nem szavazta meg az ellenzék, hogy már holnap elfogadhassák a felhatalmazási törvényt

Nem szavazta meg az ellenzék, hogy már holnap elfogadhassák a felhatalmazási törvényt

2020. március 23. - 17:02

 

Nemmel szavaztak az ellenzéki képviselők, vagyis nem lett meg a szükséges szavazatszám ahhoz, hogy a házszabálytól eltérve már hétfőn elkezdődjön a vita a Fidesz által benyújtott „túlhatalomtörvényről” és kedden a döntés is megszülethessen.

Fotó: MTI / Kovács Tamás

A Fidesz és a KDNP politikusai, a Mi Hazánk négy képviselője, illetve Ritter Imre nemzetiségi képviselő szerette volna, ha már hétfőn elkezdődik a vita, velük szemben a nem gombot nyomta az összes többi ellenzéki képviselő. Így 137 igen és 52 nem szavazat lett, vagyis nem lett meg a szükséges négyötödös többség.

Kétharmaddal viszont sürgősséggel tárgyalásba vették a tervezetet.

Arról a javaslatról van szó, amelyet Varga Judit igazságügyi miniszter nyújtott be, és a lényege alapvetően a március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbítása lenne. Ezzel együtt érvényben maradnának a kormány által eddig, rendeletek útján meghozott intézkedések, illetve továbbra is élne a kormány felhatalmazása a lényegében rendeleti úton zajló kormányzásra.

Az ellenzéknek nem is ezzel volt a baja, hanem azzal, hogy a jogszabályban nincs időkorlát, vagyis nem újabb 15 napra szólna – mint a különleges jogrend kihirdetése első körben –, hanem egyelőre nem belátható időre. Márpedig – mint ahogy azzal érveltek – nem fognak teljhatalmat adni Orbán Viktornak úgy, hogy nem tudják, az meddig tart.

A kora délutáni órákban már lezajlott egy vita erről a parlamentben, amelyen Orbán Viktor is részt vett.

via magyarhang.org