Hirdetés

Nem bírnak magukkal

Nem bírnak magukkal

2019. január 04. - 05:57

 

Üvölteni szeretnék. Lehetne érvelni is persze, szépen, átgondoltan, ahogy tizenöt évnyi újságírás után illik. Mondhatni, határozottan és érthetően kellene kifejezni a véleményemet, véleményünket, bár ennek módja is mást jelent a nertársaknak és mást úgy egyébként. De itt már minden szónak több jelentése van, a Boldog karácsonyt!-tól a kalandvágyig. Same in English. S míg mi játszunk a szavakkal és az értelmezésükkel, addig közben tönkremegy egy ország és pár generáció. A hazám. A hazánk. Ti meg közben a pofánkba röhögtök.

Illusztráció: pixabay

Hirdetés

Ti, kedves barátaim, például Böröcz László Fidelitas-elnök. Te, Lacika, akinél megint messzire gurult a gyógyszer. Grazban állítólag jól be tudják állítani, csak mondom. Lopjátok szarrá magatokat, már az sem hat meg sokakat, a pofátlan harácsolásotok miatt sem vonul százezer ember az utcára, mert már nincs benne semmi különleges: De legalább lennétek csendben és ne beszélnétek hülyeségeket! Vagy jó a húrt feszíteni? Merthogy a legutóbbi csodás interjújában azt mondta ez a drága, édes, arany, csillagvirága anyának, hogy annyira jó Magyarországon, hogy csak úgy tódulnak haza tömegesen a hanyatló nyugatról a fiatalok, meg maradnak itthon a költözés helyett. Merthogy itt nem félve mennek ki az utcára. Egyem a szívedet, te tényleg szeretnéd az utcán látni azt a több százezer embert, akik elhagyták ezt az országot miattatok? Mert ha csak a tizedük az utcán lesz, én a helyedben csomagolnék. Kurva gyorsan. Mert tudod, sokan azért léptek le innen, mert neked meg a nertársaidnak fontosabb volt hülyére lopni magatokat, mint építeni ezt az országot. És nem, nem rettegnek Bécs, Koppenhága, London vagy Barcelona utcáin. És ugyan lehet, hogy itthon sem az utcán rettegnek, de akkor igen, ha kórházba kell menni. Ha újabb számla jön. Ha le kell cserélni a mosógépet. Ha új cipőt kell venni a gyereknek. Vagy különóra kell neki. Ha fel kell újítani a fürdőt. Ha közeleg a hónap vége. Ha sötétebb a bőre a megszokottnál. Ha a saját neméhez vonzódik. Ha nem megy jól a cég. Ha jól megy a cég, mert még megkívánja egy fideszes. Ha kinyomtatna egy ellenzéki újságot. Ha el akar menni egy tüntetésre. Ha kommentel a Facebookon.

Mert ott tartunk, hogy egy országos tüntetés előtt egy kórház közleményben tudatja, hogy nem tiltja meg a dolgozóinak az azon való részvételt. Mert van, amelyik megtiltja. Hát hol élünk? Mivé tettétek ezt az országot? És akkor van pofád nyilatkozni, hogy szerinted nem azt a világot éljük, ahol a munkaadó rákényszerítheti az akaratát a munkavállalóra. Ha a munkáltató nem, akkor majd ti megteszitek helyette. Mit tudsz te a munkaerőpiacról, Lacika? Azon túl, amit tollba mondtak a főnökeid. Mikor írtál utoljára önéletrajzot? Mert azzal a pár éves gyakornoki tapasztalattal a versenyszférában olyan sok rálátásod azért nincs a dolgokra. Amellett meg 16 éve a Fidelitasban nyomulsz ezerrel. Ennyit tudsz. Meg a nevedet. Mondjuk tény, ez egész jól jövedelmez. Jut eszembe, jól mennek a trafikok? Nehogy baj legyen.

Tudom, tudom, azt hangoztatjátok, munkaerőhiány van. Igen, csak ez nem azt jelenti, hogy a munkavállaló azt tesz, amit csak akar. Ez csak annyit jelent, hogy hiányzik a munkaerőpiacról és ebből az országból több mint hatszázezer ember. És ti róluk lemondtatok. Miattatok ma építőipari cégek a szerződés aláírása előtt kikötik, hogy egyetlen dátum szerepelhet a megállapodásban, a munkaterület átadásáé, minden más, így a befejezés is a piaci körülményektől függ. Ahogyan a végösszeg is. És nem azért, mert ők szemetek, hanem mert nem találnak embert a kivitelezéshez. Miattatok ma veszprémi cég építkezésén előfordul, hogy a munkagödörben áll az ukrán és a mongol vendégmunkás, és a Google segítségével próbál egymással kommunikálni, meg rájönni a fúró vagy Isten tudja, milyen gép működésére, mert nincs nyelv, amit mindketten beszélnek. Hol van a postás, a rendőr és a villanyszerelő, Lacika?

Elmondom neked. Állnak a reptereken, futnak a vonatra, ülnek az autóban hazafelé. Aztán ugyanez visszafelé, a másik haza felé. Mert itthon otthont, házat, hazát, nyugalmat már többé nem remélnek. És ez nagyrészt a ti elmúltnyócévnyi felelősségetek. Elmúltnyócévnyi bűnötök.

Citáljak ide statisztikákat, meg adatokat, meg színes táblázatokat? Minek? Le sem szarjátok. De ne feledd, ahogy az istenetek, Viktor mondta anno, a felelősség titeket terhel, azokat, akik ehhez a neveteket adjátok, asszisztáltok, akik belekényszerítitek az országot, hogy titeket csak elkergetni lehessen. Előbb vagy utóbb. Kivárjuk. Mert ha eltűnnétek mind, az lenne a szép.


 
Hirdetés

Friss hozzászólások