Hirdetés

Navalnij szerint Putyin adott utasítást a megmérgezésére

Navalnij szerint Putyin adott utasítást a megmérgezésére

2020. október 01. - 14:36
0 komment

 

Alekszej Navalnij szerint Vlagyimir Putyin orosz államfő adott utasítást a megmérgezésére, és a bűncselekmény indítéka az lehet, hogy a Kreml igyekszik megakadályozni a fehéroroszországi válsághoz hasonló folyamatok beindulását. Az orosz ellenzéki politikus erről a novicsok típusú szovjet harci idegméreg egy új fejlesztésű fajtájával elkövetett támadás óta adott első interjújában beszélt, amely csütörtökön jelent meg a Der Spiegel című német hírmagazin hírportálján, írja az MTI.

Forrás: wikipédia

Hirdetés

Nem ajándékozom meg Vlagyimir Putyint azzal, hogy nem térek vissza Oroszországba" – mondta Alekszej Navalnij, aki szavai szerint napról napra jobban van, szellemi képességeit teljes mértékben visszaszerezte, és berlini orvosai segítségével gyorsan halad előre a fizikai felépülése.

Most az a dolgom, hogy az a fickó legyek, aki nem fél. És nem is félek!" – mondta Navalnij, aki szerint megmérgezésének egyetlen lehetséges magyarázata, hogy a Kreml érzi, hogy rendkívüli eszközöket kell alkalmazni egy 'fehérorosz forgatókönyv' megakadályozásához. A rendszer a túlélésért küzd, és ennek következményeit tapasztaltuk meg éppen".

Arra a felvetésre, hogy esetleg mégsem Putyin áll a támadás mögött, azt mondta, hogy akkor minden nagyon sokkal rosszabb lenne", mert egyetlen pohár új fejlesztésű novicsokkal meg lehet gyilkolni az összes utast egy nagyobb berlini metróállomáson. Ha a harci idegméreghez nemcsak három, Vlagyimir Putyin alá rendelt ember – a belső elhárítás, a külső hírszerző szolgálat és a katonai hírszerzés vezetője – fér hozzá, hanem harminc, akkor az anyag globális fenyegetést" jelent, ami szörnyű lenne" – mondta Alekszej Navalnij.

A következő nagy feladat a 2021-es országos törvényhozási (Duma) választás előkészítése. Össze kell fogni valamennyi erőt, amely anti-autoriter" álláspontot foglal el, kiáll a hatalmon lévők leválthatósága, a bíróságok függetlensége mellett. Meg kell törni az Egységes Oroszország párt hatalmi monopóliumát, amihez kellemetlen embereket, például kommunistákat is támogatni kell" – mondta az ellenzéki politikus.

Kifejtette: a társadalom egy része Putyin retorikáját szajkózva azt mondja, hogy Oroszországnak a saját útján, egy külön úton" kell járnia és egy valamilyen spirituális értékeken" nyugvó, monarchiához hasonló rendszert kell felépítenie, és

velük szemben állnak olyan emberek, mint én, akik szerint ez mind hazugság és szemfényvesztés, és az a meggyőződésük, hogy Oroszország csak európai mintát követve fejlődhet".

Alekszej Navalnij augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a 44 éves politikust az ottani kórházba szállították. A kómában lévő politikust augusztus 22-én szállították Berlinbe a Charité klinikára.

A politikus 32 napot töltött a kórházban, 24-et az intenzív osztályon. Egymástól függetlenül végzett németországi, svédországi és franciaországi vizsgálatok egyaránt novicsokot mutattak ki mintáiban. Orvosai szeptember 23-án közölték, hogy állapota kellően javult ahhoz, hogy járóbeteg-ellátás keretében folytassák kezelését.

Megmérgezéséről a Der Spiegelnek a többi között elmondta, hogy a repülőgépen egyre inkább érezte, hogy valami nincs rendben. Fájdalmai nem voltak, de biztos volt benne, hogy megmérgezték és az élete veszélyben van. A folyamat előrehaladtával egyértelművé vált számára, hogy nem éli túl a támadást. Utolsó emléke, hogy felismeréséről tájékoztat egy utaskísérőt, majd összeomlik. Mint mondta, a halált csak a körülmények szerencsés alakulása révén kerülte el, életét annak köszönheti, hogy a repülő azonnal kényszerleszállást hajtott végre, a mentők pedig már várták a repülőtéren és az első tünetek megjelentésétől számított másfél órán belül megkezdték kezelését az atropin nevű szerrel.

Meggyilkolására ügyes" tervet eszeltek ki támadói, azzal számoltak, hogy út közben, a fedélzeten életét veszti és egy omszki vagy moszkvai halottasházába kerül, ahol nincsenek eszközök a méreg kimutatására. Akár kicsit lehetett is volna várni azzal a vizsgálattal", így végül az egész ügy egyszerűen egy gyanús haláleset" lett volna – mondta Alekszej Navalnij.

Kiemelte, hogy szerinte a merénylők tanultak a novicsokkal végrehajtott előző ismert műveletből, a Szkripal-ügyből – Szergej Szkripal volt orosz–brit kettős ügynök és lánya ellen 2018-ban az angliai Salisbury-ben végrehajtott támadásból –, így ügyeltek arra, hogy csak ő kerüljön kapcsolatba a méreggel.

Arra a kérdésre, hogy ha valóban Vlagyimir Putyin áll a támadás mögött, akkor miért engedték meg elszállítását Németországba, kifejtette, hogy ezt valószínűleg nem akarták, ezért közölték a nyilvánossággal, hogy nincs szállítható állapotban, viszont a támogatói erőfeszítései révén az a veszély fenyegette a moszkvai vezetést, hogy az ügyből egyfajta valóságshow lesz, azzal a címmel, hogy 'Navalnij haláltusája Omszkban'".

Putyin embereinek fontos, hogy az ellenfél ne kerülhessen az áldozat státuszába, hogy ne adják meg neki ezt a politikai tőkét, akár élve, akár holtan. Egyértelműen az ő felelősségük lett volna, ha meghaltam volna Omszkban vagy maradandó károsodást szenvedek. A novicsokot talán nem lehetett volna kimutatni, de egyértelműen az ő bűnük lett volna, ha nem engednek ki az országból. Különben pedig azért vártak 48 órát, minden bizonnyal abban reménykedtek, hogy ennyi idő után már nem lehet kimutatni a mérget" – mondta Alekszej Navalnij.

Az orosz ellenzéki politikus egyebek mellett beszélt arról is, hogy Angela Merkel német kancellár meglátogatta a kórházban. Mint mondta, Merkel nagyon alaposan tudja, hogy mi zajlik Oroszországban, és vele beszélgetve megérti az ember, hogy miért ő Németország vezetője ennyire hosszú ideje".

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások