Hirdetés

A Navalnij-mérgezés betehet az Északi Áramlat–2-nek is

A Navalnij-mérgezés betehet az Északi Áramlat–2-nek is

2020. szeptember 04. - 06:55
0 komment

 

Nemcsak az érintettre, hanem Európa és Oroszország viszonyára is méregként hatott a legismertebb orosz korrupcióellenes aktivista, Alekszej Navalnij szervezetében szerdán felfedezett Novicsok.

Forrás: wikimedia

Hirdetés

A szovjet fejlesztésű idegméreg bevetése 2020-ban olyan, mintha valaki ott hagyná az autogramját a tetthelyszínén” – írta Twitteren Navalnij kampányfőnöke, Leonid Volkov, aki bejegyzéséhez mellékelte Vlagyimir Putyin szignóját. Véleményét, úgy tűnik, hogy széles körben osztják az európai politikusok, arra alapozva, hogy a Novicsokot legutóbb 2018-ban, a Szergej Szkripál elleni gyilkossági kísérletnél használtak, amelyet a brit hatóságok szerint az orosz elnök megrendelésére követtek el titkosügynökök. Akkor a válasz orosz diplomaták kiutasítása volt számos ország részéről, ezúttal azonban a Kreml jóval keményebb ellenlépésekre számíthat.

Az Alekszej  Navalnij elleni gyilkossági kísérlet nyomán a Németországot és Oroszországot közvetlenül, Ukrajna megkerülésével összekötő Északi Áramlat–2 gázvezeték jövője is kétségessé vált. Angela Merkel német kancellár múlt héten ugyan kiállt a projekt mellett, ám egyre nagyobb nyomás nehezedik rá, hogy változtasson az álláspontján. Párttársa és egyik utódjelöltje, Norbert Röttgen, a parlament külügyi bizottságának elnöke a gázvezeték építésének leállítását követelte, mert szerinte Putyin csak egy ilyen határozott lépésből értene. Az ellenzéki Zöldek szintén az Északi Áramlat–2 lefújását szorgalmazták, a kisebbik kormánypárt, az SPD frakcióvezetője, Rolf Mützenich pedig arról beszélt, hogy nem szabad kizárni ezt az opciót. Még a gazdasági érdekeket mindig szem előtt tartó liberális FDP-ben is vita alakult ki az ügyben. Merkel egyelőre kivár, csütörtökön azt mondta, hogy Oroszország reakcióin múlik, hogy milyen válaszlépéseket adnak a Navalnij elleni támadásra. A Kreml tagad, Dimitrij Peszkov kormányszóvivő szerint minden alapot nélkülöznek a Moszkvával szembeni vádaskodások.

Oroszország esetleges szankcionálásáról azonban – német kérésre – már megindult az egyeztetés az EU-tagállamok között. A belarusz válságban is aktív diplomáciát folytató Litvánia kezdeményezte, hogy a kérdés kerüljön napirendre a szeptember 24-i uniós csúcstalálkozón. Lengyelország, úgy tűnik, a kemény fellépés pártján áll. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő Twitteren arról írt, hogy az elmúlt 12 év eseményei alapján egyértelmű, hogy Európa egy ellenséges rezsimmel áll szemben, amelytől idegen a párbeszéd, a partnerség és a kompromisszum. Varsó álláspontja ezzel nem is lehetne távolabb az Orbán-kormányétól, amely – büntetőintézkedések helyett – mindig a párbeszédet szorgalmazza Oroszországgal.

A magyar kormány egyelőre Navalnij ügyéről is úgy hallgat, mint ahogyan azt a belarusz rendőrterror kapcsán is hosszasan tette. Ha azonban a tagállami vezetők elé kerül a kérdés, akkor az igen kellemetlenül érintheti az Orbán-kormányt, hiszen választania kell a Lengyelországgal és az Oroszországgal ápolt szoros viszony között. 

via nepszava.hu

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások