Hirdetés

Napi szürreál: Szabadság miatt nem vizsgálódik az adatvédelmi biztos

Napi szürreál: Szabadság miatt nem vizsgálódik az adatvédelmi biztos

2021. július 20. - 14:07
0 komment

 

A Magyar Hang értesülése szerint csak augusztus 3-a után indulhat vizsgálat.

MTI / Máthé Zoltán

Hirdetés

Máskor, ha az ellenzék körül merül fel adathasználattal kapcsolatos kérdés, azonnal vizsgálatot indít. De most, amikor az egész világsajtó attól hangos, hogy a magyar kormány saját állampolgárai ellen vet be idegen kémszoftvert, akkor éppen szabadságon van Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke. Csak augusztus 3-a után dönthetnek arról, indítanak-e vizsgálatot a kérdésben.

Több beadvány is érkezett a megfigyelési botránnyal kapcsolatban a hatósághoz. Egyelőre várom a fejleményeket, augusztus 3-án térek vissza a szabadságomról, és akkor döntök egy esetleges vizsgálat megindításáról - válaszolta a Magyar Hangnak Péterfalvi Attila. Biztosan foglalkoznak majd a botránnyal a sok megkeresés miatt, de azt egyelőre nem tudja, hogy pontosan milyen intézkedést hoznak majd.

"A mostani hírek titkos információgyűjtésre utalnak, ezt a szakszolgálat végezheti igazságügyi miniszteri vagy bírói engedély alapján" - mondta a NAIH elnöke, hozzátette azt is, hogy ha indul vizsgálat, akkor biztos el fogják tudni dönteni, kaptak-e a szakszolgálatok felhatalmazást. 2016-2017-ben már vizsgálták a titkos- és információszerző szolgálatok működését egy audit keretén belül.

Ha vizsgálati eljárást indítanak az ügyben, akkor 60 napjuk lesz annak lefolytatására, ha hatósági eljárást, akkor 150. Az utóbbi határideje pedig további 150 nappal meghosszabbítható. Ha ezzel a lehetőséggel élnek, akkor csak a választás után lesz meg az eredmény. A Magyar Hang megkérdezte azt is, hogy a rendkívüli helyzet miatt, nem dönthetnek-e augusztus 3-a előtt, de erre az elnök nem tudott választ adni.

Via Magyar Hang


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások