Hirdetés

Nagyinterjú a veszprémi előválasztás független jelöltjével

Nagyinterjú a veszprémi előválasztás független jelöltjével

2021. szeptember 16. - 08:40
0 komment

 

Szeptember 18-án indul az ellenzéki előválasztás. Veszprém 1-es választókerületében a független dr. Csonka Balázs az egyik jelölt, akit a DK, a Liberálisok, az LMP, a Jobbik és a Mindenki Magyarországa Mozgalom támogat, a másik Mesterházy Attila, az MSZP és a Párbeszéd támogatottja. Dr. Csonka Balázst kérdeztük arról, hogy miért vágott bele ebbe a kalandba. 

dr. Csonka Balázs

Hirdetés

Miért vállalta el a politikai felkérést?

Ügyvédként egyszerű, emberközpontú ügyeket viszek itt Veszprémben. Olyanokat, amelyek minden ember életében könnyen előfordulhatnak. A munkám során azt tapasztalom, hogy az utóbbi időben a jogszabályaink rengeteg változáson estek át, és a legtöbbször a hátrányukra. A jogrendszerünk, sajnos gyakran nem megoldás, hanem újabban maga a probléma.

Az Orbán-kormány fenekestül felforgatta a törvényeket. Új alkotmányunk, azaz bocsánat, alaptörvényünk van. Hogy miért nem alkotmánynak hívjuk, az rögtön egy megválaszolatlan kérdés.

De a polgári törvénykönyv, a munka törvénykönyve, a büntető törvénykönyv, a perrendtartás és a büntető eljárásjog is új jogszabály, megannyi más mellett. 2010 óta több jogszabály született, mint a második világháborútól 2010-ig. Ez a hihetetlen jogalkotási dömping viszont nem a társadalmi szükségszerűségen alapult, pláne nem társadalmi párbeszéden.

Kis túlzással elmondható, hogy mindaz, ami ezekben a szabályokban jó, az nem új, és ami új, az meg nem jó. És mindezek mellett megjelent az egyéni, személyre szabott jogalkotás: szép számmal születtek olyan törvények, amelyek egyes kiváltságos csoportoknak, sőt, néha egyes embereknek kedveznek.

Ilyen körülmények között dolgozva ért a felkérés a Demokratikus Koalíció részéről. Igent mondtam, mert így lehet tenni a jogrendszerünk hibái ellen. Pontosabban csak így lehet tenni.

 

Nem nőtt a bíróságok hatékonysága?

Természetesen konkrét ügyet nem említhetek, de azt azért elmondom, hogy mondjuk egy gyermekelhelyezésről döntő perben ­– amiben lassan művészet lett egy keresetet beadni – egy év alatt jutottunk el addig, hogy megszületett a szakértői vélemény.  Nem ítélet, csak a szakvélemény. A gyermek 8 éves. Nagyon nem mindegy, mennyi idő alatt lehet dönteni az ő kis életéről.

Akármilyen tisztességesen is dolgoznak a bíróságok, a szakértők, az ügyészség és úgy általában a helyi jogalkalmazók – és a tapasztalataim szerint nagyon is –, a rendszer mégsem működik kellő hatékonysággal.

Ugyanez a sajnálatos tapasztalatom a közigazgatásban is. A digitalizációtól a hatékonyság növekedését vártuk, de ez a várakozás nem hozott eredményt, meglátásom szerint azért, mert szakszerűtlenek a jogszabályok, és nem alkotnak egy koherens rendszert.

Az államigazgatás, különösen az egyes szakigazgatási ágak hatékonysága romlott, a szervezeti felépítés rossz, a jogszabályok nehézkesek, ellentmondóak, messze állnak a korábbi szabatosságtól.

Az ügyintézések során sokszor célszerűtlenségekkel, igazságtalanságokkal és értelmetlenségekkel találkozhatunk.

A jog persze egy absztrakt rendszer, nem látványos, mint a kátyújavítás, de nekem ez a szakterületem, és itt bizony hatalmas, ordító nagyobb hibákat látok.

 

Mi a programja?

Széleskörű programot dolgoztunk ki. Tételes pontok vannak Veszprémre, mint a választókerület központjára, külön a környező településekre, de a régióra és természetesen az egész országra vonatkozóan is.

Veszprémben sürgős a kórház és általában az egészségügyi szolgáltatások fejlesztése. Új szakorvosokat, szakápolókat kell hozni, a külföldre távozottakat pedig meg kell próbálnunk visszahívni. Fejleszteni az eszközparkot, a parkolási lehetőségeket. Ma nagyon nehezen közelíthető meg a kórház betegként, látogatóként, de ott dolgozóként is.

Fontos vállalásunk a panelprogram újraindítása is . A fejlesztéseket uniós forrásokból lehetne finanszírozni, lakossági önerő nélkül. Gondolkodni kell a Húszemeletes és a Pokoli Torony problémáinak rendezéséről is. Mindkettő messziről hirdeti, hogy itt bizony gondok vannak.

Átláthatóvá kell tenni az Európai Kulturális Főváros program pénzügyeit és nyíltabbá a programokat. Úgy szoktunk fogalmazni, hogy ne (csak) betonba, hanem újratermelődő és fenntartható emberi, kulturális teljesítményekbe kell fektetni. A programok ne egy éves, hanem több évtizedes távlatokra készüljenek. Meg kell nézni, hogy a korábbi hasonló projekt, nevezetesen Pécs város kudarca milyen okokból következett be. Ezekre nagyon oda kellene figyelni. Pláne, hogy a pénzeket az unió, vagy ha úgy tetszik, Brüsszel folyósítja. Ez a mi pénzünk, Veszprém pénze, nem pedig a Fideszé.

Időszerű lenne rendezni a vasútállomás környékének és a lepusztult ipari területeknek a sorsát. Ennek különös időszerűséget ad az előbbi projekt várható érdeklődőinek érkezése. Viseljük a szívünkön, hogy milyen képet vetítünk a világnak erről a csodaszép környékről!

Nem csak a veszprémieknek, de az ide bedolgozóknak és az itt tanulóknak is fontos lesz a megfizethető bérlakás program.

 

És mi a helyzet a környékbeli települések problémáival?

Enyhíteni kell, hosszú távon pedig megnyugtatóan rendezni kell a kistelepülési pedagógushiányt. Veszprém kiváló közép- és felsőoktatása csak így tudja a színvonalát tartani, de ez fontos a térség megtartó erejének növelésében is. Szakiparosokból is óriási hiány van, ez pedig egyre rosszabb és rosszabb helyzetet eredményez.

Számos településen már most gond a háziorvos hiány és sok helyen pedig távlati probléma ez. De ehhez is országos átfogó fejlesztés szükséges.

A jelenlegi közútfejlesztési koncepció több szempontból is hibás, hiányos. Nem a veszprémiekre, hanem az átmenő, jobbára a Budapest-Balaton irányultságra figyel. Fejleszteni kell a 8-as, 82-es utakat is, mégpedig úgy, hogy a Házgyári út és a körgyűrű is ebbe szervesen bekapcsolódhasson.

A környékbeli vállalkozások fejlesztése, a bedolgozók támogatása, az innovációk ösztönzése érdeke Veszprémnek is, és az országnak is. Sajnos a járványügyi támogatások nagyon egyenlőtlenek voltak, pedig károk mindenkit értek. E téren is sok teendő maradt.

A közelmúltban azt is láthattuk, hogy égető szükség lesz egy átfogó, országosan integrálható hulladékgazdálkodási rendszerre is.

Országos szinten legfontosabb az alkotmány és a jogrendszer reformja – ezúttal a társadalmi nyilvánosság bevonásával és valódi párbeszéddel. Az államigazgatást egyszerűbbé és hatékonyabbá kell tenni. Jó ígéret volt a söralátéten is elférő adóbevallás, de ezt meg is kellene valósítani.

Nagyon nagy társadalmi igény van az elszámoltatásra a korrupciós ügyekben.

 

Sokan azt mondják, lehetetlen lesz az elszámoltatás.

Ketté kell a dolgot választani. A politikai felelősségre vonás a választások egyik legfőbb kérdése. Aki változást és elszámoltatást szeretne, az szavazzon az ellenzéki jelöltre.

A jelenlegi jogrend is világos (lenne) a hivatali visszaélések kivizsgálása, a vagyonkimentések felülvizsgálata vagy a korrupciós cselekmények megítélése kérdésében. Ezt a büntető törvénykönyv rendezi jelenleg is. Ezeket a vizsgálatokat le kellene folytatni. Itt az a baj, hogy jelenleg a legfőbb ügyész egyszerűen nem indítja meg az eljárásokat.

Nézetem szerint csatlakozni kell az az uniós ügyészséghez.

 

Ez Orbán szerint szuverenitásvesztéssel jár.

Ugyan, dehogy. Többet nyerünk vele összességében, mint amennyit vesztünk. Gondoljunk csak bele: így nekünk, magyaroknak lesz lehetőségünk korrupció elleni ügyészeket küldeni mondjuk Dániába, vagy Finnországba, ezzel védve az európai pénzeket. A mi pénzünket! Ez többletszuverenitás!

 

Még milyen programpontokat tud mondani?

Átfogó nyugdíjreformra van szükségünk. Vissza kell építenünk a svájci indexálást, mert anélkül évről évre veszítenek a nyugdíjasok. A kormány elfelejti, hogy korábban azok építették ezt az országot, akik ma nyugdíjasok. Ügyvédként egyébként sok megkeresést kapok a nyugdíjszámítás igazságtalanságai miatt is. Van teendő bőven.

A családi pótlék összege 2010 óta nem változott. Ezt a Demokratikus Koalíció vállalja megduplázni, sérült gyermekek és egyedülálló szülők esetében megháromszorozni.

Országos szinten legalább 3 ezer új szakorvos, legalább 9 ezer egészségügyi szakdolgozó és legalább 500 új háziorvos kellene a következő 10 évben ahhoz, hogy ne jussunk még rosszabb körülmények közé.

A devizahiteles károsultak problémáira és ehhez kapcsolódóan a Quaestor károsultak ügyének felkarolására a kormány – ígéretei ellenére – nem tett semmit. Ezek itt, Veszprémben különösen fontos kérdések! Nagyon sok a károsult.

Úgy általában elmondható, hogy a közélet butaságokról szól. Olyan ostobaságokra gondolok, mint az óvodások nemi átalakító felvilágosítása. Kinyitom az újságot, és miről van szó? Mészáros Lőrinc kamionokon hozatja a virágokat az esküvőjére. Efféle dolgokról írnak, beszélnek. Miközben a fenti, valódi kérdésekről alig esik szó. Nyakunkon a klímaváltozás is, és erről sincs jóformán semmilyen közbeszéd, országos program.

Óriási probléma a külföldre vándorlás – de az újságokban ez a kérdés is alig jelenik meg. Pedig ez lenne az egyik legfontosabb dolog. Jóformán nincs olyan család, akiknek ne lenne külföldön egy vagy több tagja.

Egyszerűen arról kellene beszélni, ami az embereket valóban érinti.

Pedig napestig lehetne sorolni az ilyen kérdéseket az inflációkezeléstől az egyetemek alapítványokba szervezésén át a 35 éves autópálya-kezelési koncesszió felülvizsgálatáig.

 

Mi a véleménye az országos ügyekről?

Örülök, hogy ezt megkérdezi, mert az országgyűlési képviselő mégiscsak alapvetően egy országos felelősség. Itt nem csak Veszprémért vagy a körzetért, de az egész országért kell felelősséget vállalni.

Az eddigi jelöltek ígérgetésben mindig kizárólag helyi ügyeket hoztak föl. Pedig egy országgyűlési képviselő esetében ennél sokkal többről van szó. A választások során tehát véleményt kell mondani a veszprémieknek az országos ügyekről is.

Mondjuk a kínai és orosz hitel alapú építkezésekről, Paks 2-ről, a belgrádi vasútvonalról, a Balaton, a Fertő-tó és más területek gazdagok általi kisajátításáról, a Velencei-tó problémáinak megoldásáról.

Kínai egyetem épüljön-e a kínaiaknak magyar pénzből, vagy magyar diákvárost a magyar jövőért? Lerágott csont már, mégis megoldásra váró kérdés a stadionépítések kontra tömegsport kérdése.

És persze itt lenne az ideje az euró bevezetésének is. Veszprémnek, illetve a leendő veszprémi képviselőnek ezekre a kérdésekre is világos választ kell adnia.

 

Miért Ön, aki még nem volt képviselő?

Több mint két évtizede vagyok jogi képviselő. Ez folyamatos kapcsolatot jelent a mindennapi emberek mindennapi problémáival. Ráadásul nekem minden ügyfelemmel szembe kell tudnom nézni tiszta lelkiismerettel. Mit vállaltam és mit teljesítettem.

Enélkül ez a szakma nem folytatható. Az eddigi munkámmal járó képviselet tehát szigorúbb és közvetlenebb, mint a politikában.

A működésem során közvetlen kapcsolatban állok az intézményekkel, bíróságokkal, minisztériumokkal, adott esetben a legfelsőbb államigazgatási vagy bírói szintekig. Ma olyan elkerülhetetlen változások előtt állunk, amihez ez a szakértelem és jártasság elengedhetetlenül szükséges. Olyan mértékben tették tönkre a jogrendszerünket, hogy nekem nincs hova hátrálni: most már tenni kell valamit.

Vállalkozó vagyok. Tudom, milyen a jogrendszernek és a pénzügyi helyzetnek kiszolgáltatottnak lenni, aggódni a jövőért, félni a bizonytalanságoktól. Nem tudjuk, hogy holnap melyik törvényt húzzák át, mi változik meg egy tollvonással.

Ezzel együtt azonban azt hiszem, itt az ideje az új gondolatoknak, az új arcoknak, a még ki nem fáradt gondolkodóknak.

Ha nem látnám az ország előre lépésének lehetőségét, akkor nem lenne értelme ennek az egésznek.

 

Lesz új alkotmányunk?

Látja, már a kérdést is így tesz föl: „alkotmány”. Nem úgy, hogy „alaptörvény”.

Az a válaszom, hogy igen. Mindenképpen lesz. Szerintem nem spórolható meg a társadalom bevonása az alkotmányozás általam hosszúnak jósolt folyamatába. Sok egyeztetés, ismeretterjesztés szükséges. De meggyőződésem, hogy csak akkor leszünk hosszú távon sikeresek, ha új, jól működő alkotmányuk lesz, ami végre működő módon szolgálja ki a társadalmat és az állam működő fogaskerekeit a jelenlegi hibás szerkezet helyett.

Minden adott itt Veszprémben ahhoz, hogy a térség a mindenképpen bekövetkező változások során a nyertes oldalra kerüljön, és túllépjen a múlt nehézségein. Én erre vállaltam szövetséget. Ügyvédként mindenképpen. Ha pedig sikerül, akkor képviselőként is.

 

 

 


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások