Hirdetés

A nagy EP-frakciók a jogállamisági mechanizmus felgyorsítását kérik

A nagy EP-frakciók a jogállamisági mechanizmus felgyorsítását kérik

2021. március 23. - 12:34
0 komment

 

Az Európai Bizottságot a jogállamiságról szóló szabályok alkalmazását sürgetik a nagyobb EP-frakciók.

unsplash.com

Hirdetés

A tavaly elfogadott jogállamisági mechanizmus felgyorsítására és komolyabban vételére szólítják fel a nagyobb európai parlamenti frakciók az Európai Bizottságot. Arra kérik a testületet, hogy ne várja meg az Európai Bíróság döntését, ahova a két renitens állam, Lengyelország és Magyarország a mechanizmus miatt fordult. A Politico ír arról, hogy erről az európai parlamenti döntésről egy határozati javaslat született, amely szerint akár még az Európai Bíróság elé is megidéztetnék a Bizottságot, ami nem egy szokványos esemény.

Az Európai Néppárt, a szociáldemokraták, a liberális Renew Europe, a Zöldek és a baloldali pártokat tömörítő frakció fogadta el a határozatot és terjesztette be a parlament elé. Csupán két frakció nem csatlakozott az elfogadókhoz, éppen az a kettő, amelyekkel a Fideszt hírbe hozták. Az egyik a lengyel kormánypártot is magába foglaló ECR, a másik pedig a Marine Le Pen-ék féle szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia.

A jogállamiság mechanizmus arról szól, hogy azon országok esetében, amelyek megsértik a jogállami kritériumokat, azok az elfogadot EU-s költségvetésből nem kapnák meg az őket megillető támogatásokat. Hatalmas feszültséget okozott az EU-n belül ez a tervezet, amelyet végül azzal a kompromisszummal fogadtak el, hogy az érintett országok az Európai Bírósághoz folyamodhatnak abban az esetben, amikor a jogállami feltételek megsértésével vádolják őket. Az említett európai parlamenti képviselőcsoportok most arra akarják rákényszeríteni a kormányfőket tömörítő Európai Tanácsot és az Európai Bizottságot, hogy a szabályozást ne lazítsák tovább, hanem késedelem nélkül alkalmazzák.

Via 444


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások