Hirdetés

Müller: A magyar települések 88 százalékán jelen van a koronavírus

Müller: A magyar települések 88 százalékán jelen van a koronavírus

2020. november 18. - 13:32
0 komment

 

Kutyát csak egyedül lehet sétáltatni – hangzott el az operatív törzs sajtótájékoztatóján. A tiszti főorvos elmondta: Budapesten és Pest megyén túl a nyugati megyék érintettek erősen a járványban.

Hirdetés

Kiss Róbert alezredes az elmúlt 24 óra rendőri intézkedéseivel kezdte az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóját. Elmondta, maszkviselés miatt összesen 432 esetben intézkedtek, 330-szor a 10 ezer főnél nagyobb városokban az önkormányzati rendeletet sértették meg.

Nyolc vendéglátóhelyet zártak be az elmúlt napon. Fejérben egy korábban már 3 napra bezárt edzőtermet megint nyitva találtak, ahol 14-en edzettek éppen. 12 ember ellen indítottak eljárást, ketten igazolni tudták, hogy versenyszerűen sportolnak. 30 napra bezárták a helyet.

Berzencén egy panzió ellenőrzésekor kiderült, hogy az egyik vendég nem visel maszkot, illetve nincs is neki, a tulajdonos pedig nem figyelmeztette a maszkviselési kötelezettség betartására. A rendőrök 60 napra bezártak a panziót.

Kiss Róbert azt is elmondta 309-szer intézkedtek a kijárási korlátozások megszegése miatt, közöttük 11 kutyasétáltató volt, aki 500 méteren túl merészkedett a lakóhelyétől.

Kiss után Müller Cecília országos tiszti főorvos beszélt a friss járványügyi adatokról. Elmondta, az elmúlt napon 4290 embernél mutattak ki koronavírus-fertőzést Magyarországon, ezzel 156 949 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 99, többségében idős, krónikus beteg, az elhunytak száma 3380 főre emelkedett. Eddig 34 846-an gyógyultak ki a kórból. Az aktív fertőzöttek száma 118 723 fő. A településeinknek már 88 százaléka érintett a járványban, bárki lehet fertőzött – mondta Müller.

Müller arra is kitért, hogy Budapesten és Pest megyén túl a nyugati megyék érintettek erősen a járványban. Arra kell számítani szerinte, hogy az egyre több beteg egyre több fertőzést generál, ha nem tartják be a szabályokat.

A tiszti főorvos azt is elmondta, hogy Heves megyében 90 százalékban nőtt a fertőzöttek száma az előző héthez képest. Vas megyében 74 százalékkal nőtt az esetek száma, míg Nógrádban 65 százalékkal. Somogy megyében stagnál a fertőzöttek száma. Viszont Fejérben 32, míg Zalában 30 százalékkal alacsonyabb a számuk.

A múlt héten 3906–6497 között változott a napi pozitív esetek száma. November 15-e az abszolút rekord,  6497 fertőzöttet találtak. A 100 ezer lakosra vetített arányban a koronavírusosok száma 1174 volt a 45. héten, ez 1509-re nőtt a 46. héten.

Kérdések:

A Békés Megyei Hírlap arra volt kíváncsi, hogy a szociális munkások dolgozhatnak-e 20 óra után. Kiderült, igen.

Az RTL azért intézett kérdést az operatív törzshöz, mert a számok alapján azt látták, hogy az utóbbi időszakban a kórházba kerültek száma nő, illetve a lélegeztetőgépeken levőké is, viszont az látható, hogy a halálos áldozatok száma stagnál. Új terápia lenne? Müller Cecília szerint óriási fejlődésen mentek keresztül a terápiás és járványügyi ismereteink a vírusról, a betegségről. Ez az alapja a sikeres gyógyításnak is.

Szintén az RTL érdeklődött arról, hogy több ember sétáltathat-e egy kutyát. Ugyebár 20 óra után a kijárási tilalom alól mentesülnek azok, akik a kutyájukat sétáltatják. Kiss Róbert válaszolt a kérdésre: nem, egy ember egy kutyát sétáltathat este 8 után.

via hvg.hu

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások