Hirdetés

Módosítja a lakástörvényt a kormány, nem privatizálják az összes önkormányzati lakást

Módosítja a lakástörvényt a kormány, nem privatizálják az összes önkormányzati lakást

2021. május 26. - 13:14
0 komment

 

Sok ellenzéki és kormánypárti polgármester is hevesen bírálta a Fidesz javaslatát, miszerint az önkormányzati lakások bérlői a piaci ár töredékéért vásárolják meg a lakásokat, a kormánypárt behátrált.

Stock photo

Hirdetés

A tiltakozók szerint a terv ellehetetlenítette volna, hogy az önkormányzatok segítsenek a helyben élők lakhatási gondjain, és csorbította volna autonómiájukat is. Végül úgy módosították a javaslatot, hogy csak a műemléki védettség alatt álló önkormányzati lakások megvásárlását könnyítenék meg a bérlők számára.

Budapesten a világörökségi helyszínek közé tartozik a budai Várnegyed, a Gellért-hegy, az Andrássy út és a pesti Duna-part. Ezen felül a világörökségi helyszínek védőövezetei ennél is nagyobb területet jelentenek, magukba foglalják a pesti Belvárost és Terézvárost is, pontosan még nem tudni, milyen területet fed le a törvény, írja a 444.

A törvény ellen tüntettek a Kossuth téren is, igaz egy országgyűlési őr azt mondta nekik, engedély nélkül semmit sem tehetnek le a földre, sem hangosítást, sem díszletet. Az Utcáról Lakásba Egyesület egy munkatársa arról beszélt, valóban módosítani kellene a lakástörvényt, de azt fiatalok és a szegénységben élő emberek szükségeihez és megsegítéséhez igazítsák. Ehhez képest a Fidesz javaslata arra jó, hogy vagyonhoz segítse azokat, akik átláthatatlan módon jutottak önkormányzati lakásokhoz, akár az elmúlt egy év során is. Gosztonyi Géza, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnöke szerint a lakások privatizációjával csak még többen kerülnének az utcára. A törvény a tüntetők szerint kihasználta volna nem csak a hajléktalanokat, hanem például tanárokat vagy más szociális dolgozókat is, és ellehetetlenítette volna a szociális segélyt több olyan nyugdíjas számára is, akik kevés pénzből alig tudnak megélni.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások