Hirdetés

Mit üzen az amerikai külügy Márki-Zay Péter és Kész Zoltán meghívásával?

Mit üzen az amerikai külügy Márki-Zay Péter és Kész Zoltán meghívásával?

2019. május 06. - 16:00

 

Tegnap robbant a hír, hogy pont aznap fogadja az amerikai külügy Márki-Zay Pétert, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökét és Kész Zoltánt, a mozgalom elnökségi tagját Washingtonban, mint amikor Donald Trump amerikai elnök Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a Fehér Házban. Véletlen egybeesés? – kérdeztük Kész Zoltánt, Veszprém korábbi független országgyűlési képviselőjét.

A Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom egységes erőt hoz létre az Orbán-rezsimmel szemben

Hirdetés

– Ha viccesen akarnék fogalmazni, akkor a fideszes propagandát alapul véve azt mondanám: az Amerikai Egyesült Államok nemcsak Orbán Viktort tartja a világ egyik legfontosabb vezetőjének, hanem Márki-Zay Pétert is, ezért fogadnak minket ugyanazon a napon. A valóság azonban prózaibb: az Egyesült Államokban – főként az egyre nagyobb orosz és kínai befolyás miatt – egyre jobban figyelnek a kelet-közép-európai régióra, ezért lengyel, cseh és szlovák politikusok mellett magyarokat is fogadnak – mondta Kész Zoltán.

– A kormány propagandistái azonban óriási sikerként adják el Orbán látogatását.

– Tegyük helyre a fideszes propagandát: a lengyel, a cseh és a szlovák vezetők után a régióból utolsóként fogadja Trump elnök Orbán Viktort, ez inkább leértékelés, nem felemelés.

– Mire számíthat ön szerint a magyar miniszterelnök a Fehér Házban?

– Orbán Viktor és kormánya szégyent hoz hazánkra, és bár erről a magyar közvélemény nem fog értesülni, a kormányfő elég kellemetlen kérdéseket fog kapni a Fehér Házban Putyin feltétlen kiszolgálása miatt. A Nemzetközi Beruházási Banknak nevezett orosz kémközpont Budapestre telepítése például a szövetségi rendszerünk elárulását jelenti sokak szemében Washingtonban. Ezért is magyarázkodnia kell majd Orbánnak.

– Több mint egy évtized eltelt azóta, hogy egy magyar miniszterelnök és az amerikai elnök találkozott.

– Nem bízhatunk abban, hogy a hitelét vesztett kormány képes a magyar–amerikai kapcsolatok javítására. Ezért is örülünk, hogy kíváncsiak ránk, és lehetőségünk lesz sokakkal találkozni Amerikában. El fogjuk mondani, hogy a magyar nép nem egyenlő az Orbán-kormánnyal. Nem a magyar nép áldozza fel a nemzeti és az euroatlanti érdekeket Putyin és a kommunista Kína oltárán, hanem Orbán Viktor. Nem a magyar nép korrupt, hanem Orbán és a rendszere. Nem a magyar nép tartja hatalomban Orbánt, hanem Orbán védtelen embereket megfélemlítő és fenyegető rendszere, amely csaláson és az emberek becsapásán alapszik.

– Milyen találkozókon fognak részt venni?

– Május 13-án a Külügyminisztériumba vagyunk hivatalosak. Ott két különböző beszélgetés is lesz. Másnap fontos washingtoni civil szervezetek, think tankek és az amerikai sajtó több képviselőjével találkozunk, majd szerdán demokrata és republikánus szenátorokkal és képviselőkkel a Kongresszusban. Csütörtökön elautózunk New Yorkba, ahol a helyi magyar diaszpóra jeles képviselői fogadnak majd minket.


Kész Zoltán szerint nem lehet bízni abban, hogy a hitelét vesztett kormány képes a magyar–amerikai kapcsolatok javítására

– Említette a magyar diaszpórát. Mit vár a velük való találkozástól?

– Nekünk ellenzéki politikusként is fontos az amerikai magyar diaszpóra, Márki-Zay Péter és én is éltünk Amerikában, tudjuk, hogy milyen fontos ez a közösség. Mi ezt a közösséget építeni szeretnénk és nem felvásárolni, kihasználni, mint Orbán és a bandája.

December végi megalakulása óta nincs annyira reflektorfényben a Mindenki Magyarországa Mozgalom. Mi történt az elmúlt öt hónapban?

– Mi a munkában hiszünk és nem a médiapolitizálásban. Jelzésértékű, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom nemzetközi szinten is fontos szervezetté vált, nemcsak itthon alakulnak a Kossuth körök, hanem a magyar emigráció körében, így a tengerentúlon is. Egységes erőt hozunk létre az Orbán-rezsimmel szemben.

– Veszprémi újságíróként nem tudom kikerülni a kérdést: egységes erőről beszél, de közben sokan hiányolták önt pár hete, amikor a parlamenti ellenzéki pártok budapesti képviselői bejelentették, hogy Veszprémben összefognak az önkormányzati választáson. Sokan önt emlegetik, mint lehetséges polgármesterjelöltet.

– Mivel a tízmillió futball szövetségi kapitány országában élünk, egy focis hasonlatot hadd mondjak! Veszprémben formálódik egy nagyon jó csapat, sok tehetséges hátvéddel, középpályással és csatárral. De egy jó edző mindig azt vallja, hogy végy egy jó kapust. Nos, mi megtaláltuk a kapusunkat, köré próbáljuk majd építeni a nyertes csapatot, amelyben a különböző csapatokból leigazolt játékosok (mint a veszprémi kézilabdacsapatban) egymást erősítve tudnak a győzelemért harcolni. Mindenkinek megvan a helye a csapaton belül és kívül. Nekem az a fontos, hogy segítsem ezt a társaságot nyerni egy olyan versenyben, ahol nem nekünk lejt a pálya, hiszen még a bíró is narancssárga. Mi, veszprémiek, magunk szeretnénk dönteni a jövőnkről.  


 
Hirdetés

Friss hozzászólások