Hirdetés

Mire költsön Veszprém?

Mire költsön Veszprém?

2020. február 14. - 06:46

 

Már közel nyolcszázan töltötték ki a MOST Egyesület online kérdőívét, alig két hét alatt ennyien nyilvánítottak véleményt arról, szerintük mire kellene költeni Veszprémben a város költségvetéséből. Szavazni február 23-ig lehet.

Hirdetés

A veszprémi MOST Egyesület január végén indította útjára a kezdeményezését, amely úgy tűnik, nagy sikert aratott a veszprémiek körében. A civil szervezet hálás mindenkinek, aki aktívan részt vesz a veszprémi közélet formálásában, gondolataival és tetteivel hozzájárul a város jobbá tételéhez. A kérdőív lezárását követően az eredményt eljuttatják majd az összes önkormányzati képviselőnek a költségvetés elfogadása előtt, hogy a veszprémiek véleményét megismerve hozhassanak megfontolt döntést.

Összegzésként elmondható: ilyen széles körű véleménygyűjtés még soha nem zajlott Veszprémben az önkormányzat költségvetését illetően – a közvélemény-kutatások esetében az 1000 fős országos minta a leggyakoribb.

Az elmúlt két hétben a kérdőívet mintegy 1600-an nyitották meg és fogtak hozzá a kitöltéséhez, az értékelésre alkalmas kitöltött kérdőívek száma majdnem nyolcszáz. A kitöltők jellemzően legalább 3–5 percet szántak a válaszadásra, így az alapos megfontolás bizonyosan feltételezhető esetükben.

A válaszok alapján a jelenlegi állás szerint a veszprémiek csak legutolsósorban szeretnének a helyi médiára költeni (Veszprém TV, Vehir, Veszprémi 7Nap), és hasonló megítéléssel utolsó előtti a sorban az élsport támogatása.

Kimagasló támogatottsággal szerepel az első helyen az egészségügyi ellátások javítása, bővítése, de az elsők között van a fontossági sorrendben az idősek ellátása, szociális gondozása, az utak, közterületek állapotának javítása és a köztisztaság, valamint a bérlakások építése.

A MOST Egyesület által meg megadott 12 kategóriát sokan, 357-en egészítették ki saját javaslataikkal. Közülük többen vetették fel a parkolási probléma megoldását, a hajléktalanok ügyét, a civil szervezetek támogatását, a zöldterületek növelését, a város általános modernizálását, a lepusztult épületek felújítását, a panelek szigetelését, a helyi mikrovállalkozások támogatását, a fogyatékossággal élők segítését és az otthonápolás segítését is. De akadt olyan javaslattevő is, aki az önkormányzat pénzéből jelentős összeget költene arra, hogy a V-busz óriási veszteségeiért felelős személyeket azonosítani lehessen, és egyúttal kártérítési felelősségüket is megállapíthassák az illetékes szervek.

Az online kérdőív február 23-ig lesz elérhető, azt kővetően dolgozza fel és értékeli ki az adatokat a MOST Egyesület, és vállalásuknak megfelelően a 2020. évi költségvetés képviselő-testületi tárgyalása előtt eljuttatják a végeredményt az önkormányzati képviselőknek, valamint a közvéleményt is tájékoztatják róla.

A kérdőív itt érhető el.


 
Hirdetés

Friss hozzászólások