Hirdetés

Mi is az az antiszemitizmus?

Mi is az az antiszemitizmus?

2021. február 24. - 10:01
0 komment

 

Mindenki ismeri a viccet, mikor az újságíró megkérdezi az öregembert a faluban: “Mondja csak, önöknél van antiszemitizmus? A válasz ma már szállóigévé vált: “Nincs, de igény lenne rá.”

Hirdetés

Ebben rejlik az antiszemitizmus nagy veszélye. Nem mindig mindenki számára egyértelműen jelenik meg. Hányszor hallhattuk már a “nekem nincs bajom a zsidókkal, de Izrael..., vagy de a háttérhatalom…” Persze ezek nem minden esetben zsidó-ellenes kijelentések, de lehetnek azok is. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy megértsük mi is az az antiszemitizmus. Igény mindenesetre lenne rá.

A Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség általánosan elfogadott definíciója szerint „Az antiszemitizmus a zsidók olyan megítélése, amely a velük szembeni gyűlölet kifejezéseként nyilvánulhat meg. Az antiszemitizmus verbális és fizikai megnyilvánulásai zsidó vagy nem zsidó személyekre és/vagy e személyek vagyonára, a zsidó közösségi intézményekre és vallási létesítményekre irányulnak.”

Az antiszemitizmus története az ókorig nyúlik vissza. A keresztények alapvető problémája a zsidókkal az volt, hogy nem fogadták el Jézust messiásnak, illetve a zsidókat okolták Jézus keresztre feszítéséért. A középkorban kialakult az az összeesküvéselmélet, hogy a zsidók tehetnek a pusztító járványokért, és mérgezik a kutakat. A kapzsiság mítosza is korán kialakult. A zsidók el voltak tiltva a legtöbb foglalkozástól, így sokan kénytelenek voltak uzsorásnak állni.

Az izraelitákat gyakran üldözték, előfordultak tömegmészárlások, és gettósítások. a gettó szó is a velencei nyelvből ered ahol öntödét jelent. Velence ugyanis abba a kerületbe engedte csak meg a zsidóknak, hogy lakhassanak, ahol az öntöde volt.

A kereszténység története az antiszemitizmussal nem túl fényes, azonban a második világháborúban sok pozitív példa volt arra, hogy papok zsidókat mentettek. Apor Vilmos győri püspök is például igyekezett segíteni. Nemrég láttak napvilágot azonban azok a dokumentumok, amik feltárják a holokauszt alatti pápa, XII. Piusz viszonyát a borzalmakról, amik nem vetnek jó fényt az egyházra.

Az Iszlám viszony a zsidókhoz egy érdekes és vitatott téma. A középkorban a muzulmánok által megszállt területeken általában a zsidók szabadon gyakorolhatták vallásukat, sokan úgy gondolják, hogy ez egy nagyrészt pozitív korszaka volt a zsidóságnak. Ezt azonban nem mindenki osztja. A tény az, hogy az iszlám uralom alatt a zsidók csak másodlagos állampolgárok lehettek. A 20. század előtt is előfordultak vérengzések és kitoloncolások, de az arab nacionalizmus megjelenése új perspektívába helyezte az iszlám antiszemitizmust, ami Izrael, mint állam létjogosultságát is vitatja.

Izrael delegitimizációja antiszemitizmus. A zsidó állam bírálata is, ha más, szigorúbb mércének kell megfelelni Izraelnek. Ugyanígy zsidógyűlöletnek minősül Izrael démonizálása is. A zsidó államot természetesen lehet kritizálni, ugyanígy mint bármely másik országot, de a negatív elfogultság a zsidógyűlölet egy megjelenési módja.

Az összeesküvés-elméletek célpontja gyakran a zsidók. Egy orosz irodalmi átverés, a Cion bölcseinek jegyzőkönyve azt állítja, hogy a zsidók át akarják venni a hatalmat a világ felett. Az e téveszme azóta is él, és azzal riogatja az embereket, hogy titkos szervezetek és spekulációkon keresztül a zsidók uralják a bankokat és a médiát ezzel kontrollálva az országok működését.

Az összeesküvés-elméleteket a ma sokat emlegetett álhírek is felerősítik. Az egyik ilyen ismert eset a Tiszaeszlári per, mikor egy lány meggyilkolásával zsidókat vádoltak meg, megalapozatlanul. A média is felkapta azt a híresztelést, hogy rituális okokból gyilkolták meg Solymosi Esztert a 19. század végén.

A második világháború népirtásai főleg a szélsőjobbhoz köthetők, de ez nem jelenti azt, hogy az antiszemitizmus egy tipikusan jobboldali jelenség lenni. Az egyébként zsidó származású Karl Marx is tett erősen antiszemita kijelentéseket írásaiban. A magát befogadónak és egyelőségpártinak valló baloldalon is gyakori jelenség az antiszemitizmus. A Szovjetunióban is előfordultak zsidóüldözések, mert az izraelitákat kozmopolitának gondolták. A baloldal antiszemitizmusa a zsidó kapzsiság mítoszból fakad, azt róva fel a zsidóknak, hogy bankárok, gazdagok és globalisták. A brit Munkáspárt korábbi vezetője Jeremy Corbynt felfüggesztették a pártból, mert alatta súlyos antiszemita incidensek és atrocitások történtek, melyeket megpróbáltak eltusolni.

Az antiszemitizmusnak sok arca van. Lehet vallási alapú, etnikai alapú, jobboldali, baloldali, megjelenhet a túlzott Izrael-kritikában. Fontos felismerni az antiszemitizmust, hogy tudjunk ellene küzdeni. Magyarországon magas az antiszemita attitűdök jelenléte, Európában a 3. legrosszabb itt a helyzet, 42%-al. Ne dőljünk be az összeesküvés-elméleteknek és álhíreknek, nézzük meg az információk forrását, legyünk kritikusak. Fontos, hogy ne terjesszünk semmilyen antiszemita anyagot és hogy a gyűlölet helyett egymás megértésére, párbeszédre törekedjünk. elengedhetetlen hogy mindenki fellépjen a kirekesztés ellen, mert az öregembert a falujában kérdező újságíró története ellenére az antiszemitizmus nem vicc.

Hajba Máté


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások