Hirdetés

A mentőszolgálathoz kerülne a háziorvosi ügyelet

A mentőszolgálathoz kerülne a háziorvosi ügyelet

2021. június 10. - 08:37
0 komment

 

A Népszava arról ír, hogy Hajdú-Bihar megyében tesztelnék a rendszert.

MTI / Balogh Zoltán

Hirdetés

Átszabnák a háziorvosi ügyelet rendszerét, amely az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) irányítása alá kerülne - írja a Népszava. Az elképzelést Hajdú-Bihar megyében próbálnák ki élesben. Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs igazgatója megerősítette az értesülést, legalább is azon részét, hogy új, országosan egységes ügyeleti és sürgősségi rendszer kialakítását tervezik.

A Népszava egy hozzájuk került dokumentumra hivatkozva egyes részletekről is írnak. Eszerint 2022 januárjától működne az új orvosi, alapellátási ügyelet az OMSZ kezelése alatt. A teszt az alföldi megyében júliusban kezdődne, és 30 napig tartana. Ha az sikeres lesz, akkor ráállnak a rendszer országos kiterjesztésére.

A dokumentum célkitűzése szerint a segélyhívások ügyeleti centrumok helyett a mentőszolgálathoz érkeznének be, ahol a diszpécsernek kell majd meghoznia a döntést, hogy mentőautót küld, vagy a beteget küldi ügyeleti pontba. Ezáltal csökkenhetne a háziorvosi ügyeletek száma, amelyet így járásonként már egy orvos is elláthatna. Az ügyeleti központban döntenének arról is, hogy hat órás megfigyelés után továbbküldik-e a beteget egy másik egészségügyi intézménybe vagy haza engedik őket. A mentőautók is a jövőben a járási központokból indulnának orvosi jelenlét nélkül, de telemedicinához szükséges eszközökkel.

Via 444


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások