Hirdetés

Mellár Tamás: Orbán Viktor saját rendszerének foglya

Mellár Tamás: Orbán Viktor saját rendszerének foglya

2021. január 09. - 14:40
0 komment

 

Mellár Tamás professzor, országgyűlési képviselő A nagy magyar válságkezelés címmel írt könyvet.

Facebook fotó

Hirdetés

Mellár Tamás közgazdász, országgyűlési képviselő az Orbán-kormány 2020-as gazdaságpolitikájáról írt könyvet A nagy magyar válságkezelés címmel. A kötet a második hullámig, tehát őszig elemezte a kormányzat gazdasági döntéseit.

A képviselő megállapítása szerint szűkre szabta a kormány mozgásterét 2020-ra, amilyen gazdaságpolitikát folytatott a korábbi években. A kimagasló GDP-növekedés és gazdaságunk számos más mutatójának is emelkedése eltakarta azt, hogy "a tetszetős felszín alatt komoly problémák húzódnak meg". A bővülés ugyanis nem természetes, hanem mesterséges volt, amelyben döntő részt az EU-s források jelentettek. Sejteni lehetett már korábban is, hogy ezt a fejlődési ütemet nem lehet sokáig fenntartani. Olyannyira, hogy maguk a kormányzat politikusai is készültek a lassulásra, elmulasztották ugyanis a gazdaság modernizálását.

Ezek után várható volt, hogy az egész világt megrengető koronavírus okozta válság nálunk súlyosabb érezteti majd a hatását. Mellár öt okot sorolt ehhez fel: a versenyképességünk alacsony; hiányzó megújulás a technikai-technológiai területen; külföldi tulajdonú, a világgazdasági növekedésnek kiszolgáltatott vállalatok adták az exportunk 80 %-át; kevés magasan kvalifikált, szakképzett dolgozó; az állami szabályozás és a piaci intézmények működésének gyengesége.

Hiába a gazdaságunk sérülékenysége, a kormányzat mégis szűkmarkú módon látott hozzá a gazdaságvédelemhez. Nagyon kevés összeget csoportosított erre a célra. Az okokat a kutatók találgatják, Mellár szerint "a kormány alulbecsülte a válság súlyosságát, ennek megfelelően a védekezéshez szükséges többletforrások nagyságát is".

A 2021-es költségvetést még a második hullám előtt fogadták el, amikor már azonban lehetett sejteni, hogy nagyon rossz képet fog festeni a gazdaságunk. Mégis a kormány adókedvezményekkel és könnyített hitelekkel próbálta orvosolni a gondokat, nem többletforrást jutatott a gazdaságba. Ráadásul a munkahelyvédelemre európai szinten is kevés forrást biztosított a kormányzat.

Mellár azzal a megállapítással zárja könyvét, hogy lerántja az Orbán-kormányról a "sikeres válságkezelő" jelmezét. "Csípőből tüzelő westernhősünk a vírusválság időszakában elbizonytalanodott, nem tudja, hogy kire is kellene tüzelnie, és a vaktában leadott lövések miatt már alig maradt lőszer a fegyverében" - írta könyvében a közgazdász-politikus.

Via hvg.hu


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások