Hirdetés

Megvan a megállapodás, a keleti vakcinákra nem vonatkozik az EU-s Covid-igazolvány

Megvan a megállapodás, a keleti vakcinákra nem vonatkozik az EU-s Covid-igazolvány

2021. május 21. - 07:30
0 komment

 

A tesztelést pedig uniós pénzből igyekeznek támogatni.

MTI / Varga György

Hirdetés

Az Euróopai Tanács és az Európai Parlament végül meg tudott egyezni az úgynevezett Covid-igazolványokról. A megállapodás megszületéséért inkább az Európai Parlament engedett, mert nagyobb szabadkezet kaptak a tagállamok egyéni szabályozások kialakítására.

A kezdetben digitális zöldigazolványként emlegetett koronavírus-igazolvány a tagállamok közti szabad mozgást hivatott megkönnyíteni, azt ugyanis minden EU-s tagállam egyöntetűen elfogadja majd. A kártya egységes formátumú lesz, amelynek köszönhetően ismét szabadon lehet majd mozogni az EU-n belül, a korlátozások pedig fokozatosan megszűnnek.

Azokra az oltásokra fog kiterjedni, amelyeket az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezett, tehát a "nyugati" vakcinákra, azaz a Pfizerre, a Modernára, az AstraZenecara és a Janssenre. A keleti vakcinákra, amelyek a tagállamok közül egyedül Magyarországon oltottak, nem lesz érvényes, de az egyes tagállamok egyénileg dönthetnek úgy, hogy beengedik az ezzel az oltással rendelkező polgárokat. Eddig Magyarország egyelőre Horvátországgal, Csehországgal és Szlovéniával kötött kétoldalú megállapodásokat.

Várhatóan a Covid-igazolvány júniustól lép életbe. Működésének keretrendszere még nincs kidolgozva.

Via Telex


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások