Hirdetés

Megtalálták Putyin igazolványát a Stasinál

Megtalálták Putyin igazolványát a Stasinál

2018. december 12. - 06:23

 

Drezdában KGB-ügynökként bejárása volt a keletnémet titkosszolgálathoz is.

Forrás: auroraminguez / Twitter

Hirdetés

A Bild újságírói megtalálták Vlagyimir Putyin személyi igazolványát az egykori kelet-német titkosszolgálat, a Stasi drezdai archívumában. 

A korábban a KGB ügynökeként szolgáló Putyin a '80-as években Drezdában is teljesített küldetést, a kártya pedig – amelyet 1989-ben pecsételtek le, és amelyet Putyin maga is szignált  – az archívum szakértői szerint azt jelzi, hogy a későbbi orosz elnöknek KGB-ügynökként akadálytalan bejárása volt a Stasi drezdai irodájába.

A '80-as években a drezdai volt Putyin első külföldi küldetése, 1985-től 1990-ig szolgált Németországban, a Bild azt írja, Putyin őrnagyként szolgált. 

A Stasi-azonosító az archívum vezetője szerint megkönnyíthette Putyinnak az újabb emberek beszervezését, anélkül, hogy felfedje KGB-s kötődéseit. 

A Kreml nem cáfolta, de nem is erősítette meg, hogy a Stasi nyilvántartotta a jelenlegi orosz elnököt. Dmitrij Peskov kormányszóvivő annyit közölt, hogy mivel a Szovjetunió fennállása idején a KGB és a Stasi partnerszervezetként működtek, az egyes ügynökök felbukkanhattak a párhuzamos szolgálat aktái között is.

Guardian / 444.hu / via civilhetes.net


 
Hirdetés

Friss hozzászólások