Hirdetés

Meglepetések a támogatott EKF-fejlesztések között

Meglepetések a támogatott EKF-fejlesztések között

2020. augusztus 07. - 14:41
0 komment

 

Újabb részletek derültek ki az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatra megítélt támogatásokkal kapcsolatban, miután az érsekség is közzétette a terveit.

Udvardy György veszprémi érsek (j) és Porga Gyula (Fidesz–KDNP) polgármester az EKF-ről tartott veszprémi sajtótájékoztatón. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Hirdetés

Mint arról beszámoltunk, az EKF-programra szánt 50 milliárdos támogatáson kívül a Veszprémi Főegyházmegye is támogatásban részesül, az érsekség épületei 40 milliárd forintból újulhatnak meg. 

Meglepő, hogy az egyházi ingatlanfejlesztés az EKF központi eleme lett, mert a pályázatban ilyesmiről szó sem volt, írja mai cikkében a 444. A sok részletében kreatív és átgondolt, 100 oldalas programterv ugyanis számos infrastrukturális fejlesztést tartalmaz tucatnyi helyszínen, de az érsekség ingatlanparkjának bővítése nem szerepel köztük, emlékeztetnek. A 444 az érsekség által közzétett tervekből ki is emelt néhányat.  „A komplex projekt célja a veszprémi vár területén elhelyezkedő egyházi – és egykor egyházi – tulajdonban lévő ingatlanok szerepének és állagának rendezése, valamint turisztikai hasznosítása oly módon, hogy azok a Veszprémi Érsekség szándéka mellett a közjót, Veszprém város és a nemzet érdekeit, valamint az Európa Kulturális Fővárosa 2023 kiemelt esemény céljait is maximálisan és hosszú távon szolgálhassák” – írja az érsekség, amelynek tervei szerint 16 templomot és palotát újítanak fel az EKF „keretében”. 

A két éve milliárdos állami támogatásból megújított érseki palotát tovább újítják, és a pincében „borturisztikai bemutatóteret” hoznak létre. A székesegyházban a teljes belső felújítás és restaurálás mellett „visual guide-os vezetés” és „bemutatási élménypont” kedveskedik majd a léleknek. 

Több kiállítás megújul, illetve újak is nyílnak az „ostyasütés hagyományai”, illetve „az egyházi liturgikus viselet és szimbolikája” tárgykörében. A Szent Benedek-hegyi sétány tovább szépül, a kálváriát „kortárs képzőművészeti alkotásokkal újrateremtik”.

De tervezik több állami tulajdonú, eddig tudományos-oktatási célokra használt épület megvásárlását is:

ilyen az MTA területi bizottságának otthont adó Dravecz-palota, illetve a Pannon Egyetem tantermeinek és kollégiumának otthont adó Körmendy-palota és Nagyszeminárium. A tervek szerint 

az érsekség „visszaszerzi” az önkormányzattól az egykori piarista gimnázium üresen álló épületét, és négycsillagos szállodát nyit benne.

Kerül bele konferenciaterem, wellnes részleg és bisztró kerti terasszal. Az egykori Szaléziánumban ezzel párhuzamosan várható „a kávézó és az ajándékbolt kínálatának bővítése”, illetve „hangulatos panoráma-terasz kialakítása az épület kertjében”.  

Más beruházásoknak semmi közük a turizmushoz vagy a kultúrához, az egyház belső működését segítik: ilyen a Püspöki alkalmazottak háza és Nagypréposti palota korszerűsítése – utóbbinál az új szolgáltatások rubrikába az került, hogy „az egyházkormányzati funkció ellátása korszerűbb körülmények között, a 21. századi elvárásoknak megfelelően folytatódhat.”

Az épületek vásárlása, felújítása és bővítése mellett a Várhegy „átfogó fejlesztéseken” is átesik, lesz „korszerű látogatómenedzsment”, tematikus séták, „guide applikáció”, és 

készülnek modern utcabútorok, interaktív installációk és szelfipontok. 

 

 

 

Az átvett tartalmak hitelességéért, igazságtartalmáért portálunk nem vállal felelősséget.

Vélemények: a megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a Veszpresszó álláspontját.

Jogsérelem esetén keresse a forrásként hivatkozott tartalomgazdát.

A pontos és hiteles információk közlésére törekszünk, de a tájékoztatásból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállalunk.


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások