Hirdetés

Megkezdődött Trump ellen a második alkotmányos felelősségre vonás

Megkezdődött Trump ellen a második alkotmányos felelősségre vonás

2021. február 10. - 07:50
0 komment

 

Donald Trump az első olyan amerikai elnök, aki ellen kétszer is elindult az alkotmányos felelőségre vonási tárgyalás.

Facebook fotó

Hirdetés

Amerikai (washingtoni) idő szerint kedd délután kezdetét vette Donald Trumppal szemben a második alkotmányos felelősségre vonási vizsgálat a szenátusban. A demokraták lázadás szítása miatt kezdeményezték az eljárást a volt elnök szenvedélyes beszéde miatt, amelynek eredményeként az őt támogató tüntetők megrohamozták a Capitoliumot. Az ostrom során öten meghaltak, köztük egy rendőr is.

A vizsgálat legalább egy hétig fog tartani, amelynek első napján a szenátus azt vizsgálta, hogy alkotmányos-e az eljárás maga. Ha ezt elfogadják, utána a vád majd a védelem érveinek ismertetése következik. A demokraták, mint a vád képviselői és Trump ügyvédei 16-16 órát kaptak (egy napra levetítve 8 órát), hogy álláspontjukat ismertessék. Ezek szerint szerdán és csütörtökön a demokratákon a sor, pénzeken és szombaton Trump képviselői beszélnek majd.

Január 13-án szavazták meg azt, hogy elinduljon Trump ellen a felelősségre vonás, amit demokrata párti politikusokon túl 10 republikánus is megszavazott. Ezzel Donald Trump lett az első amerikai elnök, aki ellen kétszer is elindult az ún. felmentési vagy impeachment eljárás. Ha vizsgálat végén elmarasztalják a volt elnököt, akkor annak eredményeként többet nem indulhat elnökválasztáson, és a volt elnöki tisztségével járó juttatásoktól is megfosztják.

Via HVG


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások