Hirdetés

Meghosszabbítaná egy ellenzéki politikus Áder János mandátumát

Meghosszabbítaná egy ellenzéki politikus Áder János mandátumát

2021. április 15. - 18:21
0 komment

 

Molnár Gyula MSZP-s politikus kezdeményezne alaptörvénymódosítást.

Köztársasági Elnöki Hivatal

Hirdetés

Molnár Gyula, az MSZP országgyűlési képviselője, korábbi elnöke kezdeményezi a tizedik alaptörvénymódosítást, amelyet már be is nyújtott a parlamentnek. Áder János köztársasági elnök mandátumát hosszabbítaná meg. Az ok azonban nem a jelenlegi köztársasági elnök iránti feltétlen szimpátiája. Azt szeretné ezzel megakadályozni, hogy ne a még 2018-ban megválasztott parlament, a Fidesz-KDNP kétharmados többségével döntsön újabb öt évre a köztársasági elnök személyéről.

Áder János elnöki mandátuma ugyanis 2022. március 13-án jár le. Éppen hetekkel a 2022-es országgyűlési választás előtt. Mivel ráadásul ezzel ő a második ciklusát zárja le, ezért újra sem jelölhető, tehát mindenképpen új személyt kell keresni erre a feladatra. A mindenkori köztársasági elnök személyéről azonban nem közvetlenül mandátumának lejártakor, hanem előtte legalább 30, legfeljebb 60 nappal kell döntenie az Országgyűlésnek.

Molnár Gyula azért kezdeményez módosítást, hogy az új köztársasági elnök személyéről az új összetételű, 2022 tavaszán megválasztott parlament dönthessen. Az alaptörvénymódosítás szerint az új szabály úgy szólna, hogy "az országgyűlési képviselők általános választásának évében legkorábban az Országgyűlés alakuló ülését követő 30. napon" lehessen a köztársasági elnök személyéről szavazni.

Via Telex


 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Hirdetés

Friss hozzászólások